Yunet
 

Društvo

Na Sajmu zapošljavanja u Kikindi ponuđeno 307 radnih mesta

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 19. april 2022. •

Na Sajmu zapošljavanja u Kikindi ponuđeno 307 radnih mesta

Nakon dve godine pauze, u Kikindi je u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje održan sajam zapošljavanja. Ukupno 24 poslodavca ponudilo je 307 novih radnih mesta.

U Kikindi je u odnosu na prošlu godinu smanjen broj nezaposlenih za 22 posto uprkos velikim izazovima koje je donela pandemija.

Ponuda poslova bila je interesantna brojnim sugrađanima koji su u potrazi za poslom ili zainteresovani za prekvalifikaciju.

– Ovogodišnji sajam zapošljavanje je jako interesantan za nezaposlena lica iz razloga što je široka lepeza poslova koje su iskazali poslodavci. Oni su iskazali potrebe počev od nekvalifikovanih radnika do visokoškolaca. Imamo dosta poslodavaca koji traže radnike u proizvodnji koji ne moraju da imaju osnovno obrazovanje, imamo poslodavce koji traže SSS naročito vozače, građevinske radnike, zidare, varioce, administrativne radnike. Pored zanatskih zanimanja traženi su i visokoškolci. U ovom trenutku imamo na evidenciji 139 visokošlolaca, a na današnjem sajmu traženi su diplomirani građevinski inženjeri, diplomirani mašinski inženjeri, diplomirani elektro inženjeri, ekonomistima i pravnicima, ističe Jelena Mitrović, direktorica NSZ filijale Kikinda.

Podršku programima zapošpljavanja pruža i Grad Kikinda. Na evidenciji NSZ danas je 2607 nezaposlenih što je 22 odsto manje nego prethodne godine.

– Ako uvažavamo okolnosti pandemije sa kojim smo se suočavali u proteklom periodu i intenzivno se borili, onda možemo da kažemo da sve one mere Vlade Republike Srbije koje su sračunate pre svega na relaksiranje privrede i da se pomogne privrednicima da što lakše i bezbolnije prođu kroz krizu, mislim pre svega na direktna davanja, danas vidimo očigledne rezultate kada je bilo potrebno ispuniti cilj a to je se održi nivo privredne aktivnosti i da se ne povećava stipa nezaposlenosti i što je najbitnije da ljudi sačuvaju svoja radna mesta. Inače, mi sa NSZ imamo intnenzivnu saradnju. U budžetu smo predvideli 3 miliona dinara za aktivnu politiku zapošljavanja. Ta sredstva se udružuju sa sredstvima republičkog budžeta i transferišu se Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Poslodavci su iskazali najveće interesovanje za javne radove, a nama je cilj da podržimo i mlade, kao i žene koje su teže zaposliva kategorija, ističe Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Grada Kikinda.

Uspešnost sajmova zapošljavanja procenjena je kao izuzetno dobra. Nakon poslednjeg sajma u Kikindi zaposleno je čak 600 lica.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena