Yunet
 

Društvo

Šetnjom “Besmrtnog puka” obeležen Dan pobede nad fašizmom

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 9. maj 2022. •

Šetnjom “Besmrtnog puka” obeležen Dan pobede nad fašizmom

Sećanje na njih ne bledi, dok njihova žrtva za slobodu opominje i podseća. Šetnjom “Besmrtnog puka” na Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu neguje se kultura sećanja i doprinosi borbi protiv pokušava revizije istorije, ističu u Gradskom odboru Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-20 koji je organizator manifestacije.

“Besmrtni puk” je u Kikindi održan 2019. godine, da bi naredne dve godine izostao zbog pandemije. U koloni koja se kretala gradskim trgom od Spomenika žrtvama ratova devedesetih pa do gradske kuće, slike svojih predaka koji su učestvovali u oslobodilačkim ratovima nosili su brojni sugrađani svih generacija.

Vence i cveće na spomen obeležje “Tuga”, Spomenik žrtvama fašizma kao i Spomen ploču brigadiru Dragutinu Ristiću koja se nalazi u holu gradske kuće položili su predstavnici Ambasade Ruske federacije, Saveza potomaka ratnika Srbije, Srpskih ratnih veterana, SUBNOR-a, Ministarstva odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, veterani specijalnih jedinica policije.

O razlozima učešća na ovoj manifestaciji i značaju negovanja antifašističkog nasleđa za TV Kikinda govorili su Maksim Kostenko iz Ukrajine, Natalija Kovačević, rodom iz Kijeva koja već tri decenije živi u Kikindi, 97-godišnji oficir u penziji Marko Vuković i Branislav Kolarski koji je učestvovao u šetnji sa suprugom i 16-mesečnim sinom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena