Yunet
 

Društvo

Na današnji dan pre 23 godine bombardovana je Kikinda

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 1. jun 2022. •

Na današnji dan pre 23 godine bombardovana je Kikinda

Svi koji smo 1999.godine živeli u Srbiji, svesni onog što se dešava oko nas, imamo traumatična sećanja na bombardovanje naše zemlje od strane Nato alijense koje je trajalo dugih 78 dana.

U noći između 31.maja i 01.juna bombe su pale i na Kikindu na sreću bez žrtava, ali je najteže bilo osećanje nemoći i neznanja šta nas sledeće čeka.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada Narto alijanse na Srbiju bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO-a. Kikinda nije bila na tom spisku do desetog dana pred sam završetak bombardovanja. Zahvaljujući sprskim ratnim veteranima taj dan ne zaboravljamo, mlađe generacije o tome uče, a nešto stariji sugrađani se prisećaju.

Minutom ćutanja okupljeni sugrađani kod spomenika Tuga odali su počast svim žrtvama agresora kao i Kikinđanima poginulim tokom bombarovanja i ratova devedesetih.

Te noći na Kikindu su pale četiri bombe, tri na kasarnu, a jedna je završila u obližnjoj njivi. Bila je to noć strepnji jer niko nije znao šta nas očekuje.

– Prvi put u svojoj istoriji te noći je bombardovana je Kikinda. Mi ovaj dan obeležavamo sećajući se zemalja koje su nas na besomučan način bormardovale i Kikinđana koji su poginuli i kojih ćemo se uvek sećati. Želimo da naredne generacije znaju i zapamte šta smo prošli te 1999.godine, kaže Vladimir Radojčić iz organizacije Srpskih ratnih veterana.

A šta smo prošli dobro zna i tadašnji desetogodišnjak, danas predsednik Skupštine Grada Kikinda Mladen Bogdan.

– Danas smo ovde da poručimo da ne možemo da zaboravimo Nato agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju, da ne smemo da zaboravimo bombardovanje Kikinde, živote dece Milice Rakić, Bojana Tošovića, Milana Nikolića, srušene mostove, pruge, bolnice, kao ni ljude koji su poginuli braneći našu zemlju, naš grad – rekao je Mladen Bogdan, predsednik Skupštine Grada Kikinda.

U bombardovanju Kikinde na sreću nije bilo povređenih ali su naši sugrađani zaposleni u vojsci i policiji podneli žrtve. U znak poštovanja i sećanja, za njih su upaljene sveće ispred spomenika „Tuga“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad