Yunet
 

Društvo

Slava Manastira Svete trojice

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 13. jun 2022. •

Slava Manastira Svete trojice

Manastir Svete trojice podignut 1887. godine kao zadužbina Melanije Nikolić rođene Gaičić svoju slavu proslavlja na drugi Dan duhova. Svetu arhijerejsku litirgiju služili su episkop banatski Nikanor i umirovljeni episkop mileševski Filaret sa sveštenstvom iz Kikinde i drugih mesta. Nakon liturgije usledila je litija, a potom i rezanje slavskog kolača.

Kumovi ovogodišnje slave bili su bračni par Stanišljević, Spomenka i Predrag. Čast da iduće godine bude kum slave imaće 27-godišnji sugrađanin Vanja Biro.

Ovaj verski objekat je status manastira dobio 1908. godine i prvobitno je bio muški. Vladika Sava Šumadijski je 1980. godine ukazom manastir preimenovao u ženski.

Duhovi odnosno Sveta trojica su jedan od najvećih verskih praznika, koji se obeležava 50. dan posle Uskrsa i 10. dan posle Spasovdana. Duhovi predstavljaju i rođendan Hrišćanske crkve, a po značaju to je treći praznik, posle Uskrsa i Božića, i takođe se slavi tri dana.

Narodni običaj je da se pod manastira i crkve prekrije travom i cvećem, a posle služenja liturgije od biljaka se pletu venčići.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena