Yunet
 

Društvo

Za bolju energetsku efikasnost u domaćinstvima

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 7. jul 2022. •

Za bolju energetsku efikasnost u domaćinstvima

Lokalna samouprava raspisala je javni poziv za građane koji žele da konkurišu za jedan od programa unapređenja energetske efikasnosti. Rok za podnošenje prijava je do 21. jula do 15 sati, a prijave se predaju lično u zatvorenoj koverti na šalteru broj dva u Uslužnom centru ili preporučeno poštom, saznajemo od energetskog menadžera Nikole Jugina. Ove godine na raspolaganju je osam mera za koje je odabrano 15 izvođača radova. Ukupno osam miliona dinara, koliko je namenjeno za energetsku efikasnost su zajednička sredstva grada i Ministarstva rudarstva i energetike.

Naš sagovornik dodaje komisija po službenoj dužnosti traži dokument o plaćenom porezu, a prijavne obrasce građani dobijaju u Uslužnom centru ili ih mogu preuzeti sa sajta grada www.kikinda.org.rs. Komisija će proveravati stanje postojeće stolarije, grejnih tela koja se koriste, broj članova domaćinstva, površinu objekta, da li postoji izolacija. Računa se i ka faktor odnosno količnik površine objekta i broja članova u domaćinstvu.

Očekuje se da će potpisivanje ugovora sa građanima koji su dobili sredstva biti u prvoj polovini septembra, nakon čega može da se započne sa radovima.

Za svaku meru subvencija je 50 odsto vrednosti radova. Makismalan iznos za zamenu spoljne stolarije najviši iznos za konkurisanje po domaćinstvu je 140.000 dinara, za kupovinu kotla na gas je 85.000, a kotla na biomasu je 110.000 dinara. Za toplotne pumpe makismalan iznos koji može da se dobije je 250.000 dinara, za solarne kolektore je 140.000, zamenu cevne mreže 120.000, izolacija krovnog pokrivača 150.000 i za izolaciju zidova je 210.000 dinara. Nikola Jugin precizirao je i da je interesovanje građana za javni poziv veliko, mnogo veće nego prošle godine kada je sklopljeno 75 ugovora.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad