Yunet
 

Društvo

Čas verske mudrosti o značaju porodičnih vrednosti

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 9. jul 2022. •

Čas verske mudrosti o značaju porodičnih vrednosti

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva Kikinda pridružilo se Duhovnom saboru u Hramu Svetih Kozme i Damjana i pozvalo sugrađane na čas verske mudrosti i predavanje na temu ”Porodica – mala crkva” koje je održao protonamesnik Slobodan Divljakov.

Porodica je osnovna ćelija društva i stub na kojem sve počiva. Ako to izgubimo, gubimo sve i sve postaje besmisleno Porodica i međuljudski odnosi u savremenom društvu su u krizi. Crkva tu ima mnogo toga da ponudi jer postoji viševekovno iskustvo. To iskustvo nisu teorijska naklapanja i ideologija, nego je proživljeno. Ljubav prelazilazi vreme i ulazi u večnost– kaže protonamesnik Slobodan Divljakov.

U Rusiji se 8.jula proslavlja Dan Svetih Petra i Fevronije kao Dan porodice, ljubavi i vernosti. Ova tradicija seže u hrišćansku prošlost, a u savremenoj Rusiji je doživela preporod. Priča o Petru i Fevroniji postala je primer ljubavi, odanosti i poštovanja porodičnih vrednosti.

Zahvalni smo crkvi što nam je dala podršku i blagoslov da održimo ovo predavanje koje želimo da postane tradicionalno i da na duhovnoj mapi Kikinde postane datum koji će uz Jovana Šangajskog biti obeležavan i u godinama pred nama. navodi Ostoja Vojinović, predsednik Društva srpsko- ruskog prijateljstva Kikinda.

Dan Svetih Petra i Fevronije, zaštitnika porodice i braka praznuje se kao nacionalni praznik u Rusiji od 2008. godine od kada se i u Srbiji, u saradnji sa Ruskim domom i crkvom – organizuju kulturne manifestacije u čast Dana Porodice.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena