Yunet
 

Društvo

Dodeljeni ugovori za povećanje energetske efikasnosti u 38 gradova i opština, među njima i Kikinda

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 22. jul 2022. •

Dodeljeni ugovori za povećanje energetske efikasnosti u 38 gradova i opština, među njima i Kikinda

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović uručila je danas u Smederevskoj Palanci ugovore predstavnicima 38 lokalnih samouprava koje su na javnom pozivu dobile sredstva za ulaganje u povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima. Gradu Kikindi odobrena su sredstva u visini od 8,96 miliona dinara.

Ministarka Mihajlović je tom prilikom istakla da je povećanje energetske efikasnosti nacionalni projekat i posao koji se tiče svih institucija, privrede i građana.

Ona je podsetila na to da je ovo osmi put da na javnom pozivu država dodeljuje sredstva za povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima, a prvi put novac se dodeljuje preko Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, koja je u sastavu Ministarstva i ima zadatak da pomaže javnom sektoru i građanima na podizanju energetske efikasnosti.

Prema njenim rečima, ukupna vrednost projekata koji se sufinansiraju kroz javni poziv je 1,12 milijardi dinara, od čega je 687,6 miliona dinara iz sredstava Ministarstva, preko Uprave, a 436,3 miliona dinara je učešće lokalnih samouprava.Projekti za koje su dodeljena sredstva uključuju osnovne škole, zgrade opština, domove kulture, vrtiće, fakultete, centar za socijalni rad, zatvoreni bazen, javno osvetljenje, a prvi put javnim pozivom bili su obuhvaćeni i instalacija fotonaponskih sistema i solarnih panela za proizvodnju električne energije.

Subvencije su dodeljene za projekte u Trgovištu, Niškoj Banji, Kuršumliji, Gadžinom Hanu, Užicu, Bosilegradu, Vranju, Ražnju, Kraljevu, Svilajncu, Ljuboviji, Novom Sadu, Zaječaru, Vrnjačkoj Banji, Novom Pazaru, Nišu, Boljevcu, Valjevu, Kragujevcu, Kuli, Priboju, Trsteniku, Smederevskoj Palanci, Negotinu, Ljigu, Pirotu, Bačkom Petrovcu, Vlasotincu, Smederevu, Kniću, Kikindi, Subotici, Senti, Bačkoj Palanci, Krupnju, kao i beogradskim opštinama Obrenovac, Palilula i Stari grad.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena