Yunet
 

Društvo

Kakav deda, takav unuk: Dvogodišnji Luka Bovan krenuo stopama dede Slavka, poznatog enigmate

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 19. septembar 2022. •

Kakav deda, takav unuk: Dvogodišnji Luka Bovan krenuo stopama dede Slavka, poznatog enigmate

Rame uz rame sa odraslima, propisno obučen u narandžastoj majici sa znakom Enigmatskog kluba „Kikinda“, Luka Bovan star svega dve godine, za sada samo kao posmatrač, šarao je po ukrštenici koju je njegov deda Slavko pripremio za rešavanje. Poznata maksima-kakav deda, takav unuk, po svemu sudeći, još jednom će se pokazati kao tačna, kao i ona da se pobednici poznaju na početku, a to višestruki prvak države u enigmatici najbolje zna.

‚‚Luka je budući enigmata, ovako se počinje, pa ćemo postupno da rešavamo zadatke, kako bude rastao”, rekao je brižni deda, dok je unuk u njegovom naručju potvrdnim pokretom glave pokazao da će ga slediti u znanju.

Zaljubljenici u enigmatiku okupili su se i ove godine u Kikindi, koja je pored Slavka Bovana iznedrila i Vanju Tomaševa. Iako je zamišljen kao internacionalni skup, usled korone, ove godine izostali su gosti iz drugih zemalja.

‚‚Ja pripremam zadatke, a za sudoku je zadužen Vanja, tako smo se podelili. Trudim se da ne bude mnogo teško, kako bi mogli da učestvuju i amateri. Do sada smo imali sedmoro pobednika, iz tri zemlje. Prvi susret je bio najmasovniji, imali smo 42 učesnika iz četiri zemlje. Obično se okupi oko 30 takmičara, a do sada su učestvovale enigmate iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Holandije. Sad nas je korona malo poremetila”, kaže Bovan.

Za profesora u penziji, koji je predavao na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, Dinka Kneževića iz Batajnice, enigmatika je samo igra kojoj je veran godinama unazad, a kako kaže, geologija i te kako ima veze sa zagonetkama.

Enigmatikom se bavim 52 godine, ta ljubav prema rešavanju ukrštenica, rebusa, anagrama, sama dođe, valjda se neko rodi sa tim. Enigmatika je povezana sa inženjerskim poslom, sve je to deo jedne slagalice koja se sklapa-kaže profesor.

Susretima za “Dane ludaje”, koji organizatori iz Enigmatskog kluba „Kikinda“ nazivaju „Otvorenim prvenstvom“, prethodi sastavljački konkurs koji traje tri meseca, a na kojem dopisnim putem učestvuje oko 60 najboljih enigmata sa Balkana i šire. Ove godine najbolju ukrštenicu sastavio je Jadran Goloigra iz Bijeljine, anagram Kristijan Knežević iz Đurđeva, a rebus Branislav Nikić iz Požarevca.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena