Yunet
 

Društvo

Počela „Evropska noć istraživača“: Oko 100 biljnih vrsta u “Slučajnoj bašti”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 26. septembar 2022. •

Počela „Evropska noć istraživača“: Oko 100 biljnih vrsta u “Slučajnoj bašti”
Društvo . EkologijaPočela „Evropska noć istraživača“: Oko 100 biljnih vrsta u “Slučajnoj bašti”On 26 septembra, 2022 by Miroslava Obadić

Radionicom „Slučajna bašta“ počela je „Evropska noć istraživača“ u našem gradu, a manifestacija će biti realizovana do petka zanimljivim sadržajima, na više lokacija. Prvi projekat u nizu, „Slučajna bašta“ obuhvatio je sadnju i digitalnu prezentaciju oko 100 biljnih vrsta.

Kako izgleda botanički svet nama bliske divljine, koje su sve mogućnosti botaničkih nalaza, ali i njihovih kreativnih interpretacija, poput pozorišta senki, samo su neka od pitanja na koje odgovore nudi projekat „Slučajna bašta“. Zainteresovani svih uzrasta imaće priliku da za dva dana vide zanimljive rezultate rada na terenu od Iđoškog mosta do Mlake, kao što je otiskivanje herbarijumske podloge na grafički otisak, stvarajući digitalni herbarijum. U projektu je učestvovala Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača na čelu sa dr Miloradom Stepanovim, slikarom i profesorom, magistarkom biologije Nadeždom Mirković, profesorkom u penziji i studentom treće godine, Ognjenom Lukićem.

Projekat podrazumeva lokalno nasleđe prirode i uzorkovanje biljaka, ali ne samo sa botaničkog aspekta, jer je uzorak za herbarijum matrica za buduće grafike. Radili smo otiskivanje biljaka sa matrice, koja nije ni likovna, a ni drvorez. Podloga je herbarijumska, i uz manje ili više modifikacija, dobijamo grafički otisak, rekao je dr Milorad Stepanov, slikar i profesor VŠSSOV.

Oko stotinu biljnih vrsta posađeno je i u mikrobašti u dvorištu Više škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, što je dokaz da je saradnja Milorada Stepanova i Nadežde Mirković bila plodonosna.

Ima vrlo interesantnih biljaka, koje nekad vetar donese, pa se mogu pojaviti i endemske vrste. Uglavnom su sada zastupljeni šipak, divlja ruža, trnjina, hajdučka trava. Jedna izuzetno ineteresantna biljka je slatinski cvet ili gmelinova travulja, koja se u jesen prodaje na pijaci kao suvo cveće, potom bulke, majčina dušica-nabrojala je samo neke mr Nadežda Mirković.

Ceo projekat zaokružio je video prilogom studentt treće godine i član medijske sekcije Ognjen Lukić, koji je sve u vezi sa „Slučajnom baštom“ zabeležio okom kamere i montirao.

Ja sam bio zadužen za tehnički deo radionice „Slučajna bašta“, a ceo prilog možete da pogledate na društvenim mrežama VŠSSOV– preporučioe je ovaj student.

Manifestacija 13. „Evropska noć istraživača“ trajaće do petka, 30. septembra realizacijom brojnih radionica. Istovremeno se održava širom Evrope u preko 20 zemalja, a Kikinda a je jedan od 25 gradova u Srbiji koji se šesti put putpriključio ovom edukativnom događaju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena