Yunet
 

Društvo

Zimnica-potreba bez koje domaćice ne dočekuju zimu

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 27. septembar 2022. •

Zimnica-potreba bez koje domaćice ne dočekuju zimu

Većina kikindskih domaćica već je završila pripremu zimnice, iako ubrzani tempo života potiskuje ovu tradiciju iz ishrane. Zimnicu u domaćoj radinosti već godinama priprema i MirjanaOkuka, iz Udruženja žena „Suvača“.

Iako se u trgovinama mogu kupiti ajvar, paprika i svi sastojci koji čine pravu srpsku zimnicu, prave domaćice u Kikindi ostale su verne tradiciji i već su dovršile zimnicu. Među njima je i Mirjana Okuka, koja je napravila sve što njena porodica najviše voli, a recept koji je malo vremenom izmenila, nasledila je, jer, kako kaže, zima ne može da prođe bez dobre zimnice. Plodove svog mukotrpnog rada u kojima uživa porodica, neretko poklanja onima koje voli.

To je tradicija koju sam nasedila od bake i mame, svake godine pravim zimnicu. Kako je koje povrće sazrelo, tako sam prvo stavila krastavce, papriku, kuvala sam paradajz, pa ajvar i tako redom. Dosta toga dajem deci i uncima-kaže Mirjana.

Za pripremu kiselih krastavaca ili paprike, potrebno je da se izdvoji jedno popodne, dok se ajvar pravi nekada i ceo dan. Ipak, naša sagovornica navodi da ništa nije teško, kad se radi s ljubavlju. Za pekmeze koristi isključivo svoje šljive iz bašte, svi sastojci su ekološki.

Nekada je povrće i voće bilo manje prskano, pa je samim tim i zimnica bila zdravija. Videla sam da su naše bake, recimo kompote, stavljale da stoje na suncu i tako zimnica duže opstane. Ja ne stavljam konzervans i dobro sterilizujem flaše, a kad ih napunim, okrenem ih naopako. Nekada pekmez stavim u rernu da se odozgo uhvati kora, tako ne može da se pokvari i duže stoji-objašnjava Mirjana.

Kao svaka prava domaćica, i ona ima kec iz rukava, čiji recept neće da otkriva. Ljutić od bobica grožđa i ljute paprike je specijalitet u kojem njeni ukućani posebno uživaju.

Na severu Banata, zimnica je postala potreba, bez koje domaćinstva ne dočekuju zimu. Jedno je sigurno, da bi se staklene tegle u velikom broju napunile, potrebno je puno ljubavi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad