Yunet
 

Društvo

Ugovore za unapređenje energetske efikasnosti potpisalo 74 građana

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 5. oktobar 2022. •

Ugovore za unapređenje energetske efikasnosti potpisalo 74 građana

Ugovore u vrednosti preko 8 miliona dinara za dodelu bespovratnih sredstava, za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima, danas je u zgradi lokalne samouprave svečano potpisalo 74 sugrađana sa gradonačelnikom, Nikolom Lukačem. Prethodno su ugovori potpisani sa 8 firmi koje su zadovoljavale kriterijume za predviđene radove.

Grad Kikinda subvencionisao je i ove godine, zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike radove za unapređenje energetske efikasnosti građana, u mnogo većem iznosu nego lane, kada je u odnosu na ovogodišnjih pet, finansirana samo jedna mera. Na konkurs su se prijavila 242 domaćinstva, a odabrano je 74. Najviše njih, čak 62 opredelila su se za zamenu stolarije, a ostatak je podeljen za zamenu ili ugradnu kotlova na gas i biomasu, izolaciju kuće i krovova, kao iugradnju i instalaciju toplotnih pumpi. Građani koji su potpisali ugovore, rekli da su više nego zadovoljni dobijenim sredstvima, jer će nakon više decenija, konačno rešiti probleme energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Maksimalni iznos koji su građani dobili po subvenciji je 140 hiljada dinara, dok je prošle godine bio 96 hiljada. Ukoliko je predračun bio manji, ta suma se povećavala.

Krajem oktobra za odabir firmi kao izvođača radova, biće raspisan drugi konkurs koji se odnosi isključivo na solarne panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, čija je vrednost za sada 1,5 milion dinara. Isti konkurs za građane biće raspisan početkom decembra.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad