Yunet
 

Društvo

Dan oslobođenja Kikinde: Marko Vuković (98) jedini živi oslobodilac

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 6. oktobar 2022. •

Dan oslobođenja Kikinde: Marko Vuković (98) jedini živi oslobodilac

Nosilac je Ordena sa srebrnim mačevima, Medalje za hrabrost, Zasluge za narod i brojnih drugih za hrabrost u Drugom svetskom ratu. Marko Vuković, devedesetosmogodišnji sugrađanin, u čijim grudima kuca junačko srce, i ove godine svojim prisustvom uveličao je svečanost, polaganje venaca na spomenik žrtvama fašizma povodom 78 godina od oslobođenja Kikinde.

Marko Vuković jedini je živi oslobodilac Kikinde, koji je na današnji dan, pre 78 godina, sa Crvenom armijom oslobodio grad. Sa samo 16 godina, 1941. , pristupio pokretu otpora, a preživeo je hapšenja i mučenja u zloglasnom Velikobečkerečkom logoru, nakon čega je pristupio partizanskim odredima sa kojima je učestvovao u ratnim dejstvima do oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Za zasluge u ratu, nosilac je Ordena sa srebrnim mačevima, Medalje za hrabrost, Zasluge za narod i brojnih drugih. Nakon rata, Marko je radio u vojsci u garnizonima u Bjeljini, Tuzli, Beogradu, sve do penzije, 1974. godine. Od prošle godine, zajedno sa odlikovanom borkinjom Gospavom Orlić, postao je zvanično počasnim građanin Kikinde. I pored toga što je ušao u desetu deceniju, ovaj krepki starac jasno se seća teških ratnih dana.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena