Yunet
 

Društvo

Sapuni od kozijeg mleka stigli do Kanarskih ostrva

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 20. oktobar 2022. •

Sapuni od kozijeg mleka stigli do Kanarskih ostrva

Sapundžijska radnja za ručnu izradu sapuna “Zeljković” ovog meseca obeležava 15 godina rada. Pre toga sapune od kozijeg mleka vlasnik Željko Zeljković izrađivao je za prijatelje i porodicu. Kako se proizvod pokazao kao kvalitetan naš sagovornik odlučio je da započne proizvodnju i izađe na tržište. U ponudi su sapuni sa kamilicom, konopljom, lavandom, smilje i bosilje, sa nevenom, mentom i travom ivom, tako da ih je desetak vrsta.Proizvodnja sapuna svake godine se povećavala, a ono što je važno jeste obezbediti osnovnu sirovinu, kozije mleko koje se kupuje sa farme “Trumbetašev” u Kikindi. Zeljković sapune proizvodi na tradicionalan način.

Svaki sapun pređe preko ruku desetak puta što zavisi i od toga da li je leto ili zima. Da bi sapun bio spreman za upotrebu neophodno je da se suši 30 do 50 dana od dana kada je napravljen. Osim u Srbij, kupaca ima i u inostranstvu u Češkoj, na Kanarskim ostrvima, Tajlandu, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Nemačkoj.

Dnevna proizvodnja zavisi od porudžbina, a na lageru uvek ima 10.000 sapuna. Firma „Zeljković“ ima troje radnika i porodični je posao. Ovih dana Željko Zeljković dobio je 195.000 dinara od Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam koja će utrošiti na kupovinu komore za sapunifikaciju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena