Yunet
 

Društvo

Grad subvencioniše nabavku i ugradnju solarnih panela

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 1. decembar 2022. •

Grad subvencioniše nabavku i ugradnju solarnih panela

Javni poziv za građane koji žele da konkurišu za ugradnju solarnih panela lokalna samouprava raspisaće 8. decembra. Ovaj poziv odnosi se isključivo na one koji žive u kućama. Firme koje će izvoditi radove su „Termo solar“ iz Kikinde, „MT –komeks“ iz Rakovice i „Telefon inženjering“ iz Zemuna, saznajemo od Nikole Jugina, energetskog menadžera. Za ugradnju solarnih panela opredeljeno je 1,5 miliona dinara od čega su jednake polovine izdvojili grad Kikinda i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Za svako domaćinstvo kom budu odobrena sredstva izvođač radova uradiće idejni projekat u okviru kog će biti određeno na kom mestu u domaćinstvima i pod kojim uglom će oni biti postavljeni kako bi bio najisplativiji. Konkurs će trajati 21 dan, a očekivanja su da će konačna lista biti objavljena u rano proleće naredne godine. U toku je završetak prvog javnog poziva koji je obuhvatio zamenu stolarije, zamenu kotlova na gas i čvrsto gorivo, izolaciju kuća i krovova, ugradnju i instalaciju toplotnih pumpi.

Ukupna vrednost projekata vezanih za energetsku efikasnost realizovanih u ovoj godini je 18, 3 miliona dinara, od čega je učešće lokalne samouprave i nadležnog Ministarstva 8,1 milion dinara. Podsetimo i da je u samom startu za bespovratna sredstva bilo opredeljeno 6,5 miliona dinara, ali je budžet grada uvećan za 1,6 miliona kako bi što više sugrađana bilo uključeno u projekat.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena