Yunet
 

Društvo

Nacionalna služba za zapošljavanje podstiče privrednike da zapošljavaju lica sa invaliditetom

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 30. decembar 2022. •

Nacionalna služba za zapošljavanje podstiče privrednike da zapošljavaju lica sa invaliditetom

Među programima kojima Nacioanalna služba za zapošljavanje podstiče novozapošljavanje je i program subvencionisanja zarada osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva. Korisnik te podrške u više navrata bila je i TV Kikinda.

Svega devet odsto osoba sa invaliditetom u Srbiji je zaposleno. Noviji podaci pokazuju napredak, ali nedovoljno brz da skorije dostignemo evropsku stopu od 50 odsto. Program subvencionisanja zarada osoba sa invalididtetom bez radnog iskustva u 2022. na prostoru koji pokriva Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Kikinda koristilo je 17 poslodavaca koji su angažovali 17 lica. Među njima je i TV Kikinda.

Kada imamo potrebu za zapošljavenjem novih lica prvo se obraćamo NSZ. Naša televizija u Kikindi postoji 17 godina, ja sam na čelu televizije više od 5 godina od tada vrlo usko sarađujemo sa NSZ, kako kroz našu primarnu profesiju kada informišemo građane o programima i aktivnostima Nacionalne službe, tako kao korisnici programa zapošljavanja za poslodavce.

TV Kikinda je kao društveno odgovorna kompanija više puta angažovala lica sa invaliditetom, najpre inkluzivno, da bi se oni integrisali u društvo, imali radne obaveze, i za to primali zaradu, a takođe i da bi svojim radom doprineli našem kolektivu i proširili svoje znanje i veštine za dalji rad. Iskustva su različita, to prvashodno zavisi od mogućnosti samih angažovanih lica i njihovog prethodnog iskustva, adaptacije u radno okruženje, i drugih faktora. Posao na televiziji je dinamičan, zahteva određene veštine pojedinca I nudi im priliku da se razvijaju, napreduju i budu izuzetno dobro informisani.

Nisu sva lica angažovana na televiziji putem Nacionalne službe za zapošljavanje i programa „Subvencija zarada osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva“ nakon nekog vremena provedenog na televiziji uspela da se pronađu u ovom poslu – najčešće jer ima dosta rada na terenu i brzine obrade (pisanja I montaže) obajva vesti dok su aktuelne. Na drugoj strani ima i primera dobre prakse gde su angažovana lica ispunjavala svoje obaveze u potpunosti i dalje se ostvarila u televizijskim profesijama.

Na Televiziji Kikinda trenutno radi jedno lice sa invaliditetetom, i jedno lice koje smo angažovali posredstvom NSZ, istakla je Ivana Radojević, direktorica TV Kikinda.

Jedna od barijera sa kojom se poslodavci susreću pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom je nepovoljna kvalifikaciona struktura osoba sa invaliditetom. Veliki izazov jeste i neprilagođenost radnih mesta. Korporativna kultura i društveno odgovorno poslovanje spadaju u moderne koncepte kojima se preduzeća okreću gradeći pozitivnu sliku o sebi u očima investitora i klijenata. Zapošljavanje osobe sa invaliditetom može doneti preduzeću inovativnost u organizaciji i sprovođenju aktivnosti, kao i pronalaženje alternativnih rešenja. Po programu subvencionisanja zarade osoba sa invaliditetom NSZ, poslodavac koji na neodređeno vreme zaposli osobu sa invaliditetom bez radnog iskustva, ima pravo na subvenciju zarade za tu osobu, u trajanju od 12 meseci od dana zasnivanja radnog odnosa.

Subvencija zarade se odobrava na osnovu podnetog zahteva poslodavca, u visini do 75% ukupnih troškova zarade sa pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, ali ne više od iznosa minimalne zarade.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena