Yunet
 

Društvo

Ruskoselski lovci ukazuju na probleme sa kojima se naše lovstvo suočava

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 14. februar 2024. •

Ruskoselski lovci ukazuju na probleme sa kojima se naše lovstvo suočava

Ruskoselsko lovačko udruženje „Zec“ naredne godine proslavlja vek postojanja i rada. Uprkos brojnim izmenama pre svega u zakonskim rešenjima, i sve manjoj zainteresovanosti mladih ljudi da provode vreme u prorodi, u realnom svetu, godinama unazad ruskoselci uspevaju da zadrže isti broj članova. Česta su destinacija lovaca turista, jer pre svega pružaju osećaj domaćinske atmosfere.

Lovačko Udruženje „Zec” u Ruskom Selu zadovoljno je proteklom glavnom sezonom lova. U toku je priprema za predstojeću skupštinu udruženja i sada sesumiraju rezultati.

Zahvaljujući predanosti i trudu članova udruženja, ostvareni su značajni uspesi u kontroli populacije divljači i očuvanju prirodnog ekosistema. Sezona je lova na predatora u koja pruža dodatnu priliku za uživanje ruskoselskim lovcima.

– Lovačka sezona bila je skromna. Bilo je dosta problema i na terenu, sa prirodom ali I poteškoćama za pravljenje novca za redovan rad udruženja. Naš glavni prihod je odstrel trofejnog srndaća. Sama inflacija koja postoji u svetu pravi problem jer ono što vredi u lovu nije menjalo cenu godinama, a sve ostalo je poskupelo. Na drugoj strani, trudimo se da ne povećavamo našim članovima namete, a sam lov svakako nije jeftin. Naša organizacija I dalje ima dovoljan broj članova, mnogi su nas napustili ali smo se I podmladili. Spremamo se za narednu godinu kada ćemo proslaviti 100 godina postojanja, ističe Boško Dobranić, predsednik Lovačkog udruženja „Zec”.

Ruskoselski „Zec” gazduje nad 4.600 hektara lovne površine. Lovište spada u ravničarski tip sa poznatim tipom staništa – livada, pašnjaka i naravno poljoprivrednog zemljišta te je i divljač koja tu obitava očekivana za naše područje. Poljoprivredno zemljište, iako je antropogeno stanište, može pružiti hranu i zaklon za određene vrste životinja, ali je često upravo način obrade zemlje uzrok smanjenja broja divljači.

Srneća divljač ima problem, dešavaju se neke viroze, dešavaju nam se i neodgovorni seljaci. Dešava nam se i da se promenila setvena struktura i ima mnogo hemije, ima mnogo uginuća. Stanje nije alarmantno ali je vidljivo. Što se zeca tiče imam utisak da je za nijasnu bolje nego prethodnih nekoliko godina ali je daleko od stanja kakvo je bilo pre dvadeset godina. Sa zecom se nešto desilo generalno u široj okolini. Mislim da je i do povećanog broja predatora, i preterane upotrebe hemije ili je do prirodnog ciklusa u kojima se peridično smenjuje pojačana i smanjenja reprodukcija, ističe Dobranić.

Lovačko udruženje „Zec” neguje duboko ukorenjenu predanost lovu. Kroz jedinstvo tradicije i konstantno prilagođavanje savremenim kako zakonskim tako i tehnološkim rešenjima, lov postaje više od jednostavnog pronalaženja plena i putovanje koje obnavlja večnu vezu između čoveka i prirode, oslikavajući suštinsku lepotu života u divljini.

Ruskoselsko udruženje lovaca „Zec” nedavno je svoje prostorije proširilo na obližnju kuću koja će se koristiti za uzgoj pernate divljači i dodatno angažovati članove udruženja. I turistička lovna sezona bila je za pohvalu, a o svemu više saznajte u ovonedeljnom izdanju emisije Plodovi Ravnice, nedeljom u 15h.

Kliknite na link Playliste Youtube kanala TV Kikinda gde možete pogledati sve emisije „Plodovi ravnice”:

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena