Yunet
 

Društvo

Stanislava Hrnjak, pokrajinska poslanica: Ulažemo u najvažnije

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 21. februar 2024. •

Stanislava Hrnjak, pokrajinska poslanica: Ulažemo u najvažnije

U obrazovne ustanove i školstvo uopšte, odnosno učenike, ulaže se kontinuirano.

Samo iz pokrajinskog budžeta prošle godine izdvojeno je preko 200 miliona dinara za infrastrukturne radove u školama, a kada bi se sabirala sva sredstva koja se ulažu u obrazovanje, ona bi iznosila gotovo milijardu.

U školi „Sveti Sava“ u toku su radovi na potpunoj sanaciji toaleta prvi put od kako je škola izgrađena.

Važno je ulaganje u školstvo. Važno je da đaci imaju sve uslove potrebne za što kvalitetnije usvajanje znanja. Pored toga, činjenica je da su naše školske zgrade stare, da se u njih nije uvek ulagalo i da su mnoge možda ne neuslovne za odvijanje nastave ali svakako ne i primer kako škola treba da izgleda. To je prepoznala državna, lokalna pa i pokrajisnka vlast, i godinama unazad kontinuirano se ulaže u školstvo – na svim nivoima. Ovog puta u školi Sveti Sava akcenat je na infrastukturnim ulaganjima. Saniraju se toaleti, zahvaljujući najpre sredstvima pokrajiskog sekrtarijata za obrazovanje.

Mene raduje što je ova škola na listi prioriteta grada kada su u pitanju projekti kojima je aplicirano ka pokrajinskoj Vladi u različitim sekretarijatima, mada je najveća podrška od pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Ovo je prva škola koju obilazimo u našem planu obilaska. U protekloj godini pokrajisnka Vlada obezbedila je 203 miliona dinara za ustanove obrazovanja na teritoriji Grada Kikinde. Pored škole „Sveti Sava“ tu su škole „Žarko Zrenjanin“, „Tehnička škola“, Škola „Miloš Crnjanski“, „Milivoj Omorac“ iz Iđoša i druge. Trudili smo se da podržimo naše škole i za to se zaista treba boriti i treba uzeti u obzir da je na teritoriji Vojvodine 45 lokalnih samouprava. Samo ovo što danas gledamo, a to je sanacija toaleta na tri nivoa posle 60 godina od kako je škola otvorena, je investicija vredna preko 13 miliona dinara, istakla je prilikom obilaska škole Stanislava Hrnjak, poslanica Skupštine AP Vojvodine

Agilno je rukovodstvo škola u Kikindi sa jasnim planovima za unapređenje, ali je ovde važno prepoznati i prioritete, a sanacija škola u školi „Sveti Sava“ svakako jeste imperativ.

Mi smo početkom februara započeli radove. U toku decembra i januara urađene su javne nabavke, pripremljena je dokumentacija i sve što je prethodilo samim radovima. Vodimo računa o bezbednosti đaka, što nam je najvažnije. Obavljaju se svi radovi neophodni da se kompletno renoviraju toaleti za đake da bi učenici imali dobre uslove. Konkurišemo svake godine, trenutno su završeni radovi u holu fiskulturne sale i u delu kancelarija. Prošle godine su uređene svlačionice, a preostalo je da se u tom delu zgrade saniraju toaleti. Pored naših đaka ove prostorije koriste i sportski klubovi, održavaju se različita takmičenja, manifestacije i nama je bitno da sve bude sređeno, kaže Gordana Rackov,direktorica OŠ „Sveti Sava“.

Kada se saberu sva ulaganja u ovu oblastizvesno je da će i u tekućoj godini u obrazovanje biti investirano blizu milijardu dinara, sa svih nivoa vlasti.

Svake godine trudimo se da u tekućem budžetu izdvojimo značajna sredstva. Tu su i stipendije, izdvajanja za talente, podrška kroz unapređenje uslova za napredovanje te ova sredstva nisu ni lako merljiva, ali se uvek izdvoji preko 200 miliona dinara. Mnogo toga ima još da se uradi, i nastavljamo dalje. Zajedno sa pokrajinskom i republičkom administracijom, ali i direktorima i rukovodstvom škola izdvojićemo prioritete. Grad sigurno ne može sve sam i zato velika zahvalnost za potrebe Grada Kikinde i potrebe obrazovanja i škola, istakao je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde

To što se poslednje decenije u ulaže u obrazovanje i izgled obrazovnih ustanova, što obuhvata i predšksolu ustanovu u gradu, kao i srednje škole – vidljivo je na svakom koraku ističe Hranjakova.

Uvek postoji nešto, kabineti, sale za fizičko, vrata, prozori, svaka škola je priča za sebe i ima svoje potrebe, ali bitno da se ti problemi rešavaju. Ulažemo u sve škole i ne pravimo razliku da li je škola u selu ili gradu i koliko ima đaka, svi su nam podjednako važni, zaključuje Stanislava Hranjak

Ovogodišnji pokrajisnki konkursi namenjeni školama su završeni, i Hranjakova navodi da će se kao i u prethodnim godinama založiti da Kikinda bude prepoznata u istoj ili većoj meri.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena