Yunet
 

Društvo

Srpski jezik u digitalnom dobu – učestale jezičke greške među mlađim generacijama

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 12. mart 2024. •

Srpski jezik u digitalnom dobu – učestale jezičke greške među mlađim generacijama

Napredak tehnologije, brz način života i razvoj društvenih mreža veliki uticaj ostavljaju na mlađe generacije. Koliko su danas mladi pismeni, sa kakvim greškama se najčešće susreću prilikom govora i koliko su strani izrazi prisutni u svakodnevnom izražavanju, pogledajte u prilogu.

Pravopis i pismenost dobijaju poseban značaj u vremenu koje iziskuje tehnološke promene i evoluciju komunikacionih sredstava. Kako saznajemo, sve više mladih prilikom govora služi se stranim izrazima ili žargonima, obim rečnika koji mlađe generacije koriste je sve uži, a prilikom pismenog izražavanja prisutne su razne nepravilnosti.

-Mladi danas žive u jednom veoma brzom vremenu gde je protokol informacija veoma brz, te su tako rečnik i jezik osiromašeni. Mnogo toga bi rekli za kratko vreme prinuđeni su da koriste sužen izbor reči i ne vode računa o pravilu lepog izražavanja. Na časovima kada vežbamo pravopis potenciram da oni daju svoje primere, kako bi pravilno koristili skraćenice koje često upotrebljavaju. Trudimo se da vežbamo lepu reč, smisleno izražavanje, kako da povežu svoje misli, a da to bude pravopisno i gramatički tačno, rekla je Jelena Milićev profesorica srpskog jezika u Tehničkoj školi Kikinda.

-Meni je poražavajuće kada vidim da moji vršnjaci neke reči napišu spojeno, a dobro se zna da tako ne treba. Obično ih ispravim kada pogreše, ali prestala sam, jer imam utisak da se oni naljute, a želim im samo najbolje. Kod nas je sistem obrazovanja zakazao, imamo mnogo manje časova nego što je potrebno, poslednji popis stanovništva pokazuje da je dve trećine njih funkcionalno nepismeno, a to dosta govori. Koliko god profesori želeli nama da približe gradivo i da se potrude, moraju da imaju podršku sistema, zaključila je učenica Tehničke škole u Kikindi, Sofija Reljin.

Pravopisnih grešaka je sve više, a glavni uzrok je manjak usmene komunikacije. Stručnjaci mladima savetuju da više čitaju, govore o svojim osećanjima i mislima kako bi obogatili rečnik. Očuvanje pravilnog pravopisa i unapređenje pismenosti postaju ključni elementi u održavanju jasne komunikacije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena