Yunet
 

Izbori

U Kikindi pravo glasa ima 47.524 birača

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 2. april 2022. •

U Kikindi pravo glasa ima 47.524 birača

Građani Srbije sutra će glasati na predsedničkim i parlamentarnim izborima. Za parlamentarne izbore kandidovano je 19 lista, a redosled na glasačkom listiću utvrđen je po redosledu po kome su predate Republičkoj izbornoj komisiji. Na predsedničkim izborima učestvuje osam kandidata, a njihov redosled je utvrđen žrebom.

U Kikindi pravo glasa ima 47.524 birača. Izbori se realizuju na ukupno 60 biračkih mesta, 35 u Kikindi i 25 u selima.

Glasanje i na jeziku mađarske nacionalne manjine sprovodiće se na 35 biračkih mesta u gradu i na biračkim mestima u Ruskom Selu broj 43., 44. i 45, u Banatskoj Topoli na biračkim mestima 46. i 47. i u Sajanu na mestima 59. i 60.

Kao i na nedavno sprovedenom republičkom referendum, nova biračka mesta su broj 21 u Dečijem vrtiću ,,Mendo“ i 25. Fudbalski stadion ,,ŽAK“ umesto nekadašnjih biračkih mesta u Bivšoj MZ Miloša Ostojina kao i novo biračko mesto broj 18. u JP ,,Kikinda“ umesto nekadašnjeg biračkog mesta u Kafani ,,BIS“.

Prijave za glasanje van biračkog mesta za birače koji usled teške bolesti, starosti ili invaliditeta ne mogu da glasaju na biračkom mestu podnose se Gradskoj izbornoj komisiji do 11: 00 časova na dan glasanja, odnosno na sam dan glasanja biračkom odboru. Prijave se podnose preko telefona Gradske izborne komisije 0230 410 165 ili na email GIK [email protected]

Birači nisu u obavezi da poziv za glasanje ponesu na biračko mesto i mogu ostvariti pravo da glasaju i bez tog poziva.

Identitet birača dokazuje se važećom ličnom kartom, odnosno važećom putnom ispravom (pasoš), dok se, ukoliko su istekli rokovi važenja ovih dokumenata, biraču omogućava da dokaže identitet prilaganjem potvrde Ministarstva unutrašnjih poslova da je podnet zahtev za izdavanje nove lične karte odnosno pasoša.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena