Yunet
 

Kultura

Terra nastavlja saradnju sa Fakultetom likovnih umetnosti sa Cetinja

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 25. septembar 2021. •

Terra nastavlja saradnju sa Fakultetom likovnih umetnosti sa Cetinja

Sporazum o saradnji Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra sa Fakultetom likovnih umetnosti sa Cetinja na planu likovnih umetnosti: skulpture u terakoti, edukacije, muzeološke prakse i interkulturalnog dijaloga potpisan je pre 12 godina i odvijao se neprekidno do 2015. godine.

Na inicijativu Ivane Radovanović, doktora likovnih umetnosti i docenta Fakulteta likovnih umetnosti sa Cetinja, a uz podršku dekana mr Marka Markovića, ove godine saradnja je obnovljena, a šestoro studenata Master studija učestvovalo je na radionici iz oblasti tehnike vajanja skulpture u terakoti.

Masterklasove na temu skulpture u terakoti vodio je mr Slobodan Kojić, akademski vajar, osnivač i direktor Centra Terra i bivši profesor Fakulteta likovnih umetnosti sa Cetinja. Budući da rad i boravak u objektu stare ciglane i crepane odnosno danas Ateljeu Terra, koji ima status spomenika kulture od značaja za industrijsko nasleđe, nudi sve raspoložive tehničke i tehnološke uslove za prenošenje znanja, studentima je tokom ove sedmodnevne praktične nastave preneto četiri decenije bogato iskustvo u radu sa glinom.

Pored skulptorske prakse, studenti su imali priliku i da se upoznaju sa osnovama ReOrg metoda, internacionalno priznatog inovativnog načina reorganizacije i optimizacije muzejskih depoa, koji se od ove godine implementira u depou centra Terra. Transfer znanja iz oblasti muzeološke prakse je od izuzetnog značaja za samo upravljanje, dokumentovanje i adekvatno čuvanje umetničkih predmeta što su gosti iz Crne Gore prepoznali kao primer dobre prakse koji bi prilagodili svojim potrebama i realizovali u budućnosti u okviru svojih institucija- navodi Aleksandar Lipovan, menadžer međunarodne saradnje u Centru Terra .

Od samog osnivanja simpozijuma Terra, jedan od prioriteta je aktivna participacija na polju multikulturalizma i interkulturalizma. – Međunarodna institucionalna saradnja sa akademskim institucijama iz regiona potvđuje generalnu ideju Centra Terra da se kroz ovakve projekte doprinese bilateralnoj saradnji zemalja učesnika na umrežavanju, jačanju interkulturalnog dijaloga i očuvanju kolektivne memorije i kulturnog razumevanja kao ogledala zajedničke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Međusobno kulturno razumevanje, interkulturalni dijalog i uspešne prakse na polju kulture i umetnosti značajno doprinose razvoju kulturne diplomatije razvijajući metod “meke moći” kao uspešan instrument bilateralne i multilateralne saradnje– zaključuje Lipovan.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena