Yunet
 

Kultura

Izložba Aleksandre Ilić u salonu Muzeja “Terra” do 3. novembra: “Live streaming//Unmute”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 11. oktobar 2021. •

Izložba Aleksandre Ilić u salonu Muzeja “Terra” do 3. novembra: “Live streaming//Unmute”

Koliko intenzivno buka savremenog sveta nameće koordinate vidljivosti pojedinca naspram kojih se on pozicionira i samovrednuje? Rađeni u formi kolaža sa konceptualnim i estetskim osvrtom na umetnost uličnih grafita odnosno street- arta, radovi umetnice Aleksandre Ilić na svojevrsan način uvode zidne fasade u zatvoren galerijski prostor. Crteži sabijeni u ukrase i ornamente prave direktnu paralelu sa nepreglednošću beskrajnog broja informacija koje definišu moderno doba.

Ovo je četrnaesta samostalna izložba Aleksandre Ilić i nastavak je koncepta koji razvija od 2018. godine. Izloženo je 17 radova koji proširuju zamisao umetnice koja se bavi svakodnevicom, pitanjima savremenog čoveka i na ovaj način želi da otvori diskusiju, dijalog i uspe da dopre do svojih savremenika– kaže Verica Nemet, istoričar umetnosti.

Kolaž i fasade umetnicu podsećaju na stil razmišljanja savremenog čoveka koji je, kako ukazuje, možda i nametnut.

Mislim na mnoštvo slika i predstava, rečenica i informacija koje nam se svakodnevno nude, a takođe nam se nudi šta ćemo sa njima da radimo, da li ćemo ih povezati u logičan zaključak ili ne. Direktan prenos se direktno oslanja na naš svakodnevni život sa upotrebom tehnologije, društvenih mreža i osećaja da se o nama konstantno sve zna– navodi autorka izložbe.

Aleksandra Ilić je rođena u Beogradu. Završila je osnovne akademske kao i master studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Takođe, završila je i osnovne akademske studije na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Pretežno se izražava u formi crteža, slike i prostorne instalacije, a u radu ističe značaj introspekcije i intimnog pozicioniranja spram pojedinih aktivnih socijalnih fenomena.

Od 2020. godine ima status samostalnog umetnika. Živi i radi u Beogradu. Njenu izložbu “Direktan prenos, uključiti zvuk” posetioci salona Muzeja Terra mogu pogledati do 3. novembra.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad