Yunet
 

Kultura

Otvoren “Ruski kutak” u Kulturnom centru Kikinda

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 19. oktobar 2021. •

Otvoren “Ruski kutak” u Kulturnom centru Kikinda

U Kulturnom centru otvoren je „Ruski kutak“. Biće to mesto gde će se okupljati ljubitelji ruske književnosti, kulture, tradicije i istorije.

U isto vreme otvorena je izložba posvećena Tolstoju i Dostojevskom.

Presecanjem crvene vrpce, uz prisustvo članova Društva srpsko ruskog prijateljstva, Ruskog doma, Biblioteke Grada Beograda i naravno gradskih čelnika, u kikindskom Kulturnom centru otvoren je Ruski kutak, buduće mesto okupljanja sugrađana koji poštuju rusku kulturu, tradiciju, umetnost, jezik i sve druge apsekte koji povezuju dve zemlje. Kikinda nije jedini grad u kome je ovakav kutak otvoren. Naime, imaju ga i Beograđani, Nišlije, Kragujevčani kao i Rumenka i Kovin u Vojvodini.

– Planiramo da u okviru ovog kutka, i samog Kulturnog centra ogranizujemo i druge sadržaje koji će biti predstavljeni kikindskoj javnosti, u smislu “Nedelje ruskog filma”, dovođenja umetnika iz Rusije, predavanja, izložbe i druge sadržaje, kaže Ostoja Vojinović, potpredsednik Društva srpsko ruskog prijateljstva.

Podršku otvaranja „Ruskog kutka“ dali su i predstavnici Ruskog doma u Beogradu i sa sobom doneli knjige na ruskom jeziku, a namera im je da i u narednom periodu pomognu rad ovog kutka.

– Ovo je simbolično i za vas i za nas jer je naša ruska književnost deo naše kulture i simbolično je baš to što je Ruski kutak otvoren u Kulturnom centru. Preko 100 izdanja metodičnih i nastavnih knjiga i književnih dela, a uskoro ćemo na ovo mesto prebaciti i brojnu unutrašnju dekoraciju. Nadam se da će to sve biti od pomoći, i značiti svima koji uče ruskih jezik i nastavnicima, kaže Babenko Olesa, predstavnica Ruskog doma Beograd.

Za članicu gradskog veća zaduženu za kulturu Milenu Živkov, otvaranje ovakvog kutka svakako je značajan doprinos razvoju opšte kulture građanstva i upoznavanja sa velikanima ruske umetnosti.

– Veliko nam je zadovoljstvo da kulturnu ponudu grada obogatimo Ruskim kutkom u Kulturnom centru. Meni je zaista veliko zadovoljstvo da prisustvujem ovakvom događaju gde je ujedno otvorena i izložba o velikanima ruske književnosti Tolstoju i Dostojevskom, kaže Živkov.

Pored otvaranja Ruskog kutka, sinoć je upriličeno i otvaranje izložbe „Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi“. Na njoj su godinu dana radili bibliotekari Biblioteke Grada Beograda, istražujući uticaj ovih velikana ruske umetnosti u bibliotekama Beograda i Vojvodine, pozorištima, arhivima i drugim insitucijama. Izložba otkriva kako su Srbi doživaljavali Tolstoja i Dostojevskog.

Meni je iskreno najinteresantiji taj deo kada su i jedan i drugi pisac podržali ruske dobrovoljce da dolaze u Srbiju povodom oslobodilačkih ratova. Ono što nismo znali je da se u „Piščevim dnevnicima“ Dostojevskog Srbi pominju kao veliki i hrabar, ratnički narod, s druge strane Tolstoj se dopisivao sa jednom devojčicom koja je pozivala Tolstoja da se uključi u proces aneksije Bosne i Hercegovine i da on zaštiti Srbe u celoj toj situaciji, ističe Nataša Bulatović, autorka izložbe i ujedno bibliotekarka Biblioteke Grada Beograda.

Izložba u galeriji Kulturnog centra koja između ostalog sadrži i Tolstojevu plaketu počasnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, ili izabranu privatnu prepisku sa znamenitim Srbima, otvorena je do 25. novembra, a Ruski kutak takođe je od juče dostupan svim rusofilima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena