Yunet
 

Kultura

,,Ako ne dodirnemo dno, ne možemo se odgurnuti ka vrhu” smatra Feđa Štukan

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 29. oktobar 2022. •

,,Ako ne dodirnemo dno, ne možemo se odgurnuti ka vrhu” smatra Feđa Štukan

U Narodnoj biblioteci ,,Jovan Popović” sinoć je održano neuobičajno predstavljanje knjige i još neobičnijeg njenog autora. U pitanju je glumac Feđa Štukan koji je govorio o svom autobiografskom romanu ,,Blank” . Ono što je posebno zanimljivo oko njegovog dela, to je da ga je napisao na nagovor holivudskih zvezda sa kojima se svojevremeno družio, tadašnjeg bračnog para Anđeline Džoli i Breda Pita.

Autobiografski roman ,,Blank“ glumca Feđe Štukana koji je sinoć promovisan u Narodnoj biblioteci ,,Jovan Popović“ bi se s punim pravom mogao svrstati među istorijske udžbenike, jer je njegov život upravo takav. Štukanova životna priča isprepletana je brojnim događajima – od snajperiste u specijalnim jedinicama u ratu, do beskućnika i heroinskog zavisnika, boravka na psihijatrijskoj klinici, pa sve do reflektora holivudske “”A”” produkcije. Napisan je na nagovor holivudskih zvezda Anđeline Džoli i Breda Pita kao moguća građa za igrani film. Prve redove svog životnog romana Štukan je počeo da zapisuje na ajpedu u blank dokumentu koji mu je poklonila slavna holivudska glumica.

Štukan piše veoma direktno, kratko i jasno, puca pravo u glavu, bez suzdržavanja i viška reči. Knjiga Blank je stvarna, surova, bolna, tragikomična, neverovatna, svedena na nivo običnog čoveka.

Obično ljudi žive između dna i vrha, a tu negde i osciliraju navodi Feđa Štukan, a ako ga ne dodirnemo, nećemo se moći odgurnuti prema vrhu. Tumačio je uloge uz neka od najvećih imena današnje svetske filmske industrije poput Gerija Oldmana, Breda Pita, Numi Rapasa, Toma Hardija. Za njegovu životnu priču zainteresovali su se i svetska glumačka imena Bred Pit i Anđelina Džoli sa kojima se i našao u Njujorku. Roman je do sada preveden na engleski, francuski i italijanski jezik.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad