Yunet
 

Kultura

Narodna biblioteka ,,Jovan Popović” proslavila 177. godišnjicu od osnivanja

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 18. novembar 2022. •

Narodna biblioteka ,,Jovan Popović” proslavila 177. godišnjicu od osnivanja

Dodelom nagrada na likovnom i literarnom konkursu, najstarija ustanova kulture u gradu, Narodna biblioteka ,,Jovan Popović” obeležila je 177. godišnjicu od osnivanja. Upravo na ovaj dan, u jednoj od najstarijih kulturnih ustanova u celoj zemlji izložen je osnivački akt Srpske čitaonice u Velikoj Kikindi osnovane 1. maja 1845. godine. Do dokumenta koje predstavlja svedočanstvo osnivanja Narodne biblioteke 1. maja 1845. došlo se zahvaljujući profesoru Jefti Trifuncu:

-,, On je u svojoj kući zapravo arhivi, imao taj dokument, ali je nekada bio u vlasništvu njegovih predaka, osnivača biblioteke, tačnije Prve Srpske čitaonice. U tom dokumentu mogu se pročitati imena ljudi koji su bili osnivači, ali svakako treba odati priznanje Lazaru Kiriću, tadašnjem učitelju koji je bio vojan da svoj dom ustupi biblioteci kao službeni prostor i u njemu se tada nalazilo bliszu 250 knjiga. Danas biblioteka u svom fondu ima blizu 160.000″ – izjavio je Brane Marjanović, direktor Narodne biblioteke ,,Jovan Popović”.

U čast 177. rođendana, Narodna biblioteka ,,Jovan Popović” i ove godine organizovala je likovni i literani konkurs na koji je stiglo preko dve stotine radova iz cele Srbije, kao i Republike Srpske i Crne Gore:

-,, Videlo se da su deca i mladi i ovoga puta bili inspirisani knjigama koje su pročitali. Izbor je bio veoma težak, jer kada dobijete mnogo radova, teško je odabrati deset najboljih. Imamo mnogo i pohvaljenih autora konkursa, jer smatramo da decu treba nagraditi, da im pokažemo da smo ih videli, da ih cenimo. Takođe, želimo da oni i dalje učestvuju na konkursima i budu još bolji na našem sledećem konkursu” – dodala je Dunja Brkin Trifunović, organizatorka kulturnog programa Narodne biblioteke ,,Jovan Popović”.

Specijalne pohvale osvojili su đaci prvog razreda Milorad Đapa (OŠ „Đura Jakšić“ Kikinda), Jana Laković (OŠ Žarko Zrejanin Kikinda), Maksim Dumitrašković (OŠ ,,Vuk Karadžić Kladovo), Nevena Simić (OŠ ,,Vuk Karadžić” Kikinda) i Ilija Lilić (OŠ ,,Ljupče Španac” Bela Palanka). U kategoriji nižih razreda na literranom konkursu prvo mesto osvojio je Lazar Reljin, učenik četvrtog razreda OŠ ,,Sveti Sava” Kikinda, drugo mesto Ksenija Divljakov ( III razred OŠ „Gligorije Popov“ Rusko Selo) i Nevena Vukelić (IV2 OŠ „Jovan Popović“ Kikinda), a treće Srna Jović (II1 OŠ „Stefan Prvovenčani“ Niš) i Ognjen Perić (II2 OŠ „Vuk Karadžić“ Kikinda). Kod viših razreda prvo mesto osvojila je Sanja Čolović ( VIII razred OŠ „Dr Dragiša Mišović“ Čačak), drugo Lena Davidović (VI3 OŠ „Žarko Zrenjanin“ Kikinda) i Tara Petrović (VIII3 OŠ „Vožd Karađorđe“ Niš), a treće mesto Teodora Simić (VI2 OŠ „Svetozar Marković“ Lapovo) i Nikolina Vasiljević (VIII3 OŠ „Vasa Stajić“ Mokrin). U kategoriji srednjoškolaca, Nikolina Pavlović, učenica prve godine Medicinske škole iz Ćuprije osvojila je prvo, Nataša Vuković (III1 SSš „Miloš Crnjanski“) drugo, a treće mesto Mihailo Jovanović (II1 Srednja muzička škola „Stevan Hristić“ Kruševac) i Nađa Toškov (II3 ETŠ Zrenjanin). Radovi na mađarskom jeziku: Zoltan Fekete (VIII razred OŠ ,,Feješ Klara”) prvo mesto, drugo Maria Kadar (VIII razred OŠ „Feješ Klara“ Kikinda) i treće Komarek Mate (VI razred OŠ „„Feješ Klara“ Kikinda) i Petra Kovač (VIII ratred OŠ „Mora Karolj“ Sajan). Na likovnom konkursu nagrađeni su Dragana Golić, Anđelija Stanišić, Teodor Cekuš, Jovana Pejić i Vera Janković.

Ovom događaju ispred Gradske uprave prisustvovali su Valentina Mickovski, članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje i Bogdan Tasovac sekretar Sekretarijata za javne službe, udruženja građana i verske službe:

-,, Godine 1952. Narodna biblioteka je dobila naziv po našem književniku Jovanu Popoviću koji je rodom iz Kikinde i koji je svu svoju imovinu poklonio gradu Kikindi. U posleratnom vremenu, biblioteka je radila na povećanju svojih stalnih fondova, broja čitalaca i odeljenja i intezivno radila na organizovanju književnih večeri, predavanja, izložbi i mnogih drugih aktivnosti” – naveo je Tasovac.

Narodna biblioteka ,,Jovan Popović” ima devet ogranaka za Severnobanatski okrug i dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena