Yunet
 

Kultura

Izložba „Pored vode” u salonu Muzeja „Terra”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 3. mart 2023. •

Izložba „Pored vode” u salonu Muzeja „Terra”

„Pored vode” je izložba koja je od danas otvorena za posetioce u Muzeju „Terra” umetnice Jelene Sredanović iz Novog Sada. Vizuelni podsticaj za sadržaj grafičkih radova ova umetnica pronalazi u svetu koji je okružuje.

Ciklus grafika prikazanih na izložbi „Pored vode“ koja je danas zvanično otvorena za posetioce u salonu Muzeja „Terra“ umetnice Jelene Sredanović inspirisan je lirskom estetskom delotvornošću prizora iz prirode kojima je promenljivost oblika način trajanja. Ova višestruko nagrađivana umetnica, koja prvi put samostalno izlaže u „Terri“ kaže da vizuelni podsticaj za sadržaj svojih radova pronalazi u svetu koji je okružuje. Dodaje da su njena umetnička istraživanja obuhvatila iznalaženje grafičkog izraza u predstavljanju zbeleženih prizora i njihove materijalnosti kroz različite postupke rada na drvenim matricama. Za tehniku drvoreza ju je, kako kaže opredeilila plemenitost teksture koju izrezana drvena matrica ostavlja na papiru. Izložba je za poetioce otvorena do 20.marta.

Jelena Sredanović (rođena u Novom Sadu) je vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu za užu umetničku oblast Grafika. Diplomirala je 2005. godine na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Todovića, gde je 2009. godine i magistrirala. Doktorske studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu školske 2016. godine kod prof. Biljane Vuković. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Novi Sad, Beograd, Niš, Ljubljana, Beč, Bilbao, Madrid, Njujork, Peking, Jerevan, Rim, London, Temišvar…). Dobitnik je više nagrada i priznanja među kojima su najznačajnije: Počasna pohvala na Prvom međunarodnom bijenalu grafike u Jerevanu (2017), Prva nagrada na Međunarodnom trijenalu grafike u Beogradu (2017), Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva (2010), Druga nagrada na međunarodnoj izložbi Nagrada Valter Košatski u Beču (2009). Dela Jelene Sredanović se nalaze u znamenitim javnim kolekcijama među kojima se izdvajaju: Muzej Albertina (Beč), Nacionalni muzej Kine (Peking), Vurth muzej (La Rioha, Španija), Bilbaoarte fondacija (Bilbao), Muzej savremene umetnosti Vojvodine (Novi Sad), Međunarodni grafički likovni centar Ljubljana (Ljubljana), Savremena galerija Subotica (Subotica). Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Grafičkog kolektiva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad