Yunet
 

Kultura

O životu i delu Petefi Šandora

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 17. mart 2023. •

O životu i delu Petefi Šandora

Narodna biblioteka „Jovan Popović” domaćin je izložbe „Sloboda i ljubav” posvećene Petefi Šandoru, čuvenom pesniku i revolucionaru. Prošlo je dve stotine godina od njegovog rođenja, a uspesi koje je postigao za života su i danas vidljivi na svakom koraku.

Dvojezična ustanova Narodna biblioteka „Jovan Popović” je povodom dvestogodišnjice od rođenja Petefi Šandora upriličila izložbu „Sloboda i ljubav” koja otkriva mnogo detalja iz života ovog svetski poznatog književnika i velikog revolucionara. Autorke izložbe su Kristina Ember i Dunja Brkin Trifunović, bibliotekarke.

Napisao je niz pesama koje su inspirisale revoluciju koja je naknadno prerasla u mađarski rat za nezavisnost. Bio je uzor mnogih slikara, vajara, pisaca. I članica gradskog veća Valentina Mickovski složna je da je predstavljanje ovakve ličnosti od izuzetne važnosti. Otvaranju izložbe prisustvovala je i članica veća zadužena za nacionalne manjiine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici Melita Gombar.

Najveći deo građe izložene u holu pripada upravo našoj biblioteci, a sama izložba obuhvata fotografije, pesme, književne kritike koje su o delima etefi Šandora drugi pisali. Izložbu svi zainteresovani mogu pogledati do srede 22.marta.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad