Yunet
 

Kultura

„Na lepinji od ravnice” novo muzičko scensko delo „Melizama” pred publikom ove subote

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 21. mart 2024. •

„Na lepinji od ravnice” novo muzičko scensko delo „Melizama” pred publikom ove subote

Muzičko scensko delo „Na lepinji od ravnice” u izvođenju Ženske pevačke grupe „Melizmi” vraća nas u Vojvodinu sa početka 19.veka. To je priča o našoj tradiciji, običajima, igri. Ovaj muzički događaj uključuje 45 igrača, pevača, muzičara, a svi oni izaći će na binu Narodnog pozorišta u subotu u 19 časova.

Bilo je to posle Prvog svetskog rata. Jedna ljubav je zabranjena, ali nju ima ko da brani. Sada tu priču na scenu Narodnog pozorišta u Kikindi donosi Ženska pevačka grupa „Melizmi”. Muzičko scensko delo potpisuje Dragan Milivojević.

Koncert Na lepinji od ravnice” akcenat stavlja na multikulturalnost, na narode i narodnosti koji žive u Banatu. Možemo da se pohvalimo da pevamo na sedam jezika, da ćemo prikazati kako nošnje tako i običaje Rusina, Mađara, Rumuna, Slovaka…. Ono što nam je bilo važno je da prikažemo dvoje mladih čija je ljubav branjena u zamišljenom mestu Dudovo. Mi dugujemo našim precima da sve ono što su zavetovali i sačuvali, prenesemo na najmlađe. Ono što prikazujemo je običaj koji prati pesma, zatim igre, negovanje kulturne baštine naše Vojvodine, ističe Biljana Mandić, ŽPG Melizmi”

Prikaz će imati humanitarni karatker. Iako se karte ne naplaćuju, posetioci će biti u prilici da doniraju sredstva za Onkološko odeljenje u cilju borbe protiv raka grlića materice i dojke, a ostvarena je saradnja sa Ženskim centrom „Milica” koje vodi kampanju „Jača sam od (m)raka”. Za finansijsku podršku realizacije ovog dela zaslužan je Kulturni centar i Grad Kikinda.

Tradicionalno uz Grad Kikinda podržavamo Žensku pevačku grupu Melizmi”. Ova grupa odavno nije samo ženska pevačka grupa, ona uključuje mnoge članove, rade lepe stvari, organizuju lepe događaje. Ja verujem da će ovaj biti jedan takav, i zato pozivam sugrađane da u što većem broju posete Narodno pozorište, dođu malo ranije da zauzmu mesto i da će imati priliku da vide jedan muzičko scenski nastup kakav nisu imali priliku da vide, kaže Marko Markovljev, direktor Kulturnog centra Kikinda.

Baš kakvi su naši običaji, takvi smo i mi. Pomalo komični, ponekad suzdržani, ali kad treba vedri, nasmejani i veseli. Smenjivaće se ovi izrazi na sceni kikindskog teatra u izvedbama „Melizama” i prijatelja koncerta.

Ženska pevačka grupa „Melizmi” praktikuje da uključi društva koja nas okružuju u svoje aktivnosti, projekte, programe. Imamo čast da su nam ovog puta sa nama na sceni članovi KUD-a Mokrin, orkestar Milenka Martića poznatog etnomuzikologa iz Novog Sada, KUD Svetozar Mrković” iz Novog Sada, Ženska pevačka grupa Pletenica” iz Žablja, zaista smo se potrudili da okupimo što više Vojvođana, zaključuje Biljana Mandić, rukovodilac ove grupe i ujedno umetnički direktor ovog scenskog dela.

Da li će „Melizmice” i ovog puta uspeti da nas vrate u vreme koje sa nostalgijom prepričavamo, uverićemo se ove subote u 19 časova u Narodnom pozorištu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena