Yunet
 

Poljoprivreda

Čeka se da sazri pa da se paori zaukaju u žetvi suncokreta

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 3. septembar 2021. •

Čeka se da sazri pa da se paori zaukaju u žetvi suncokreta

Tek na nekim parcelama žetva suncokreta počela je pre desetak dana i to na njivama koje su zasnovane u prvim rokovima setve. Žetva je tu i zaustavljena što zbog kiše što zbog sazrevanja. Još uvek je suncokret zelen, a roda će biti nešto manje nego prošle godine, navodi Zoran Simić iz Poljoprivredne stručne službe Kikinda.

I suncokret, iako otporniji od kukuruza, pretpeo je stres tokom leta. Na području Kikinde je tokom leta bilo ukupno 55 dana bez kiše. Početkom avgusta kiša je uspela da spasi deo roda ali neznatan, a visoke temperature i tropske noći svakako su uticale kako na rod tako i na kvalitet zrna. Ono što je dobro u tekućoj proizvodnoj godini je cena suncokreta koja je dostigla 60 dinara.

Očekivanja su da će najveći posao ratara, žetva kukuruza početi tek pred kraj septembra, a kojom dinamikom zavisi pre svega od vremenskih prilika. Evidentno je da je kukuruz loš. Sever Banata je najgore prošao ove godine što se tiče stanja ove žitarice u Banatu. Tek 10 posto atara imaće solidan rod dok ostatak ne može očekivati ni prosečan prinos.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena