Yunet
 

Poljoprivreda

Žetva pšenice počeće u trećoj dekadi juna, prinosi manji u odnosu na lane

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 10. jun 2022. •

Žetva pšenice počeće u trećoj dekadi juna, prinosi manji u odnosu na lane

Poljoprivredna stručna služba “Kikinda” organizovala je Dan polja strnih žita i herbicidnih ogleda u kukuruzu i suncokretu. Okupljeni poljoprivredni proizvođači imali su priliku da čuju savete stručnjaka, razmene iskustva, ali i da se na licu mesta uvere u to koje sorte hlebnog zrna su u ovogodišnjim uslovima dale dobar prinos. Zoran Simić savetodavac PSS ovom prilikom istakao je da se na oglednom polju nalazi 61 vrsta pšenice, 14 ječma, tri tritikala i jedna ozime raži, kao i osam kukuruza i sedam različitih kombinacija herbicida suncokreta.

-Žetva ječma počeće sledeć nedelje, a pšenice u trećoj dekasi juna. Suša je uzela danak tako da se očekuju prinosi 10 do 30 odsto manji u odnosu na prošlu godinu – rekao je Simić.

Proizvođači su saglasni da će rod biti lošiji nego prošle godine, ali očekuju da cena pšenice prati proizvodnju koja je ove godine bila višestruku skuplja. Prošle godine prinosi se bili od 5,5 do šest tona po hektaru za pšenicu, a ove će, kako sada stvari stoje, biti između 4,5 i pet tona.

Danu polja prisustvovao je i član Gradskog veća Ljuban Sredić koji je napomenuo odličnu saradnju lokalne samouprave i Poljoprivredne stručne službe.Mladen Đuran, direktor PSS dodao je da će do kraja godine biti održan još jedan Dan polja, a ovoga puta on će se odnositi na prolećne kulture. Ova manifestacija prilika je da se proizvođači iz prve ruke uvere kako na koji sortiment utiču mikroklimatski uslovi karakteristični za godinu proizvodnje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena