Yunet
 

Poljoprivreda

Od ukupno ponuđenih 1.550 hektara državnog zemljišta za izdavanje na teritoriji Kikinde izlicitirano je 284 hektara – najviše u Iđošu

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 6. februar 2024. •

Od ukupno ponuđenih 1.550 hektara državnog zemljišta za izdavanje na teritoriji Kikinde izlicitirano je 284 hektara – najviše u Iđošu

Na osnovu prijava za drugi krug licitacija državnog zemljišta koji je otvoren prošlog petka a na osnovu pristiglog izveštaja konstatovano je da je od ukupno ponuđenih 1.550 hektara izlicitirano 284 hektara. Najveća katastarska površina izlicitirana je u katastarskoj opštini Iđoš, 155 hektara što pokazuje da je interes poljoprivrednika za obradive površine u ovom delu Banata posebno izražen.

-„ Zatim imamo u Banatskom Velikom Selu i Mokrinu po 40 hektara, Banatskoj Topoli 23 hektara, Sajanu 17 i nešto malo u Bašaidu, oko šest hektara. Kao što se i očekivalo, najveće interesovanje je bilo za zemljište u Banatskom Velikom Selu i Banatskoj Topoli, kako po broju prispelih prijava po licitacinoj jedinicama, tako i po izlicitiranom zemljištu. Naime, u ovim katastarskim opštinama radi se o kvalitetnom zemljištu, to su njive od prve do treće katastarske klase – u Banatskom Velikom Selu najveća ponuđena cena je 72.000 po hektaru, dok je najviša ponuđena cena u katastarskoj opštini Banatska Topola za jednu licitacionu jedinicu, za nešto više od 5 hektara ponuđena zakupnina od 91.000 dinara. I za ostale tri licitacione jedinice ponuđena je cena od 85.000 dinara, tako da se tu može reći da je prema očekivanju, dok je na primer za ostale katastarske opštine ponuđene cene na nivou početnih“, rekao je Ljuban Sredić, član Gradskog veća za poljoprivredu.

Govoreći o očekivanim prihodima iz ovog kruga, Sredić dodaje da je jednogodišnja zakupnina oko 9,5 miliona dinara što znači da od toga gradu pripada 40 odsto, odnosno nepuna 4 miliona dinara.

-„ Zemljište koje nije izdato ostaje tako kako jeste, u statusu neizdatog zemljišta, znači ne bi niko smeo da koristi to zemljište, mada, biće toga, imali smo situacije za nelegalno korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta, međutim tu su Poljočuvarska služba i ostale inspekcijske službe, tako da mi pratimo situaciju i svaki slučaj neovlašćenog korišćenja se prijavljuje. Nije to u velikoj meri, pošto se uglavnom radi o zemljištu lošijeg kvaliteta kog najviše imamo u katastarskoj opštini Sajan, Iđoš i Mokrin“, dodao je Sredić.

Proces licitacije državnog zemljišta predstavlja ključni korak u podršci poljoprivrednicima i razvoju agrara na teritoriji Kikinde. Očekuje se da će izlicitirane površine doprineti ne samo proširenju postojećih, već i razvoju novih poljoprivrednih gazdinstava, što će u konačnom rezultatu imati pozitivan efekat na dalju ekonomiju i zapošljavanje u sektoru poljoprivrede.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena