Yunet
 

Privreda

Stručnom praksom do radnog iskustva: “Ko-Na” pruža priliku mladima

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 28. septembar 2021. •

Stručnom praksom do radnog iskustva: “Ko-Na” pruža priliku mladima

Sugrađanka Ines Maletin završila je osnovne i master studije na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Da stečeno znanje primeni, ali i nadogradi dobila je priliku zahvaljujući programu stručne prakse. Angažovana je u Društvu za špediciju, računovodstveno-knjigovodstvene i poslovne usluge i trgovinu “Ko-na”.

-Ovo je moj prvi posao, dobila sam šansu zahvaljujući programu Nacionalne službe za zapošljavanje. Zadovoljna sam što mi je pružena prilika da radim, naučim nešto novo i steknem iskustvo koje će mi koristiti. Ovo je posao koji volim i kojim želim da se bavim u budućnosti. Zadovoljna sam jer sam dobila priliku da dosta toga ovde naučim -jasna je Ines Maletin.

Stručna praksa podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlene osobeza samostalan rad u struci za koju je stečeno odgovarajuće obrazovanje. Dugogodišnje iskustvo zaposlenih u ovoj firmi, kao i širok obuhvat delatnosti pružaju odličnu mogućnost mladima za učenje i usavršavanje, prenos informacija, znanja i iskustva.

–Iz škole i sa fakulteta nosimo teoretska znanja i vrlo je važno primeniti ih u praksi. Sa ovakvim i sličnim programima, pojedinac dobija priliku za to, da stekne nova znanja, nove veštine, unapredi postojeće koje je stekao tokom obrazovanja i postane učinkovitiji, ujedno i samopouzdaniji i korisniji za sebe, društvo, privredu, državu. Naše preduzeće radi od 1996. godine. Bavimo se računovodstvenim uslugama,finansijama, konsaltingom, carinjenjem i špedicijom, usko smo povezani sa sprovođenjem zakona što zahteva mnogo znanja i veština- objašnjava Smiljana Simić, direktorica Doo “KO-NA”.

Pored kvalitetno obavljenog posla, zadovoljnih klijenata i saradnika, u ovoj firmi odranije su opredeljeni da pružaju priliku mladima koji su željni znanja.

-Prošle godine smo na stručnoj praksi imali dva kandidata. Oboje su uspešno završili ceo program i našli poslove u sličnim branšama. Ranijih godina imali smo i pripravnike kao i polaznike drugih programa Nacionalne službe za zapošljavanje. Rado pružamo šansu mladima. Potrebno je strpljenja i tolerancije, ali to je na obostrano zadovoljstvo i korist, pa je moj apel da se mladi ljudi putem ovakvih i sličnih prilika stručno osposobljavaju jer jedino na taj način možemo da unapredimo društvo i privredu- navodi Simić.

Program stručne prakse finansira se udruživanjem sredstava NSZ i grada Kikinde. Zanjegovu realizaciju izdvojeno je 2,2 miliona dinara -od toga milion dinara opredelila je NSZ, a ostalo grad. Uključeno je 12-oro nezaposlenih lica i deset poslodavaca. Stručna praksa traje 6, 9 ili 12 meseci u zavisnosti od nivoa kvalifikacija nezaposlenog. Tokom trajanja programa na ime novčane pomoći i troškova prevoza praktikantima se isplaćuje 20.000, 22.000 ili 25.000 dinara mesečno, u zavisnosti od stručne spreme.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena