Yunet
 

Privreda

Zanatsku radnju “Maca papučarica” posetili predstavnici resornog ministarstva i pokrajinskog sekretarijata

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 9. februar 2022. •

Zanatsku radnju “Maca papučarica” posetili predstavnici resornog  ministarstva i pokrajinskog sekretarijata

Za zanatsku radnju Mirne Rackov „Maca Papučarica“ daleko se čulo i poznato je da se uspešno bavi očuvanjem tradicije i nasleđa kroz izradu opanaka. Njenu zanatsku radnju danas su posetili predstavnici Ministarstva i pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, državnih organa koji su u prethodnom periodu podsticajnim merama podržavali rad ove preduzetničke radnje.

Kikindsku poznatu preduzetnicu Mirnu Rackov, inače jedinu opančarku u Srbiji, danas su posetili dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sektetar za privredu i turizam I Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Pored lokalnih funkcionera i poslanice Stanislave Hrnjak, skupu su prisustvoale i druge zanatlije, pre svega čuvari starih zanata. Radnja „Maca Papučarica“ redovno se odaziva na konkurse resornih državnih organa i ističe da je svaka pomoć dobro došla.

Da je Kikinda poznata po očuvanju starih zanata jeste donekle poznato ali je čast kada iz Ministarstva čujete da je Kikinda sedište starih zanata u Vojvodini.

Ovogodišnji konkursi pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam namenjeni starim zanatima planirani su za drugu polovinu godine, do kada će se voditi razgovori sa zanatlijama u cilju osluškivanja njihovih potreba.

Ministarstvo je u pripremi projekta sa partnerima iz Mađarske sa kojim će se nastupati kod EU a ukoliko projekat bude podržan biće to snažna podrška starim zanatima i ujedno pokušaj revitalizacije zamrlih starih zanata. Takođe, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije uskoro će pokrenuti portal starizanati.rs radi promocije ove grane privrede kako na domaćem, tako i međunarodnom tržištu na kome je Srbija veoma atraktivna kada su u pitanju upravo stari zanati.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena