Yunet
 

Privreda

Grad pomaže preduzetnike: Putem konkursa opredeljeno dva miliona dinara

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 1. jun 2022. •

Grad pomaže preduzetnike: Putem konkursa opredeljeno dva miliona dinara

Podsticajna sredstva za razvoj preduzetništva, mikro, malih i srednjih preduzeća, putem konkursa dobilo je 11 preduzetnika i firmi. Za tu namenu u budžetu grada opredeljeno je dva miliona dinara. Ugovori su potpisani danas u gradskoj kući. Odobrena bespovratna sredstva značajna su podrška u poslovanju, napominje Olivera Petrov, vlasnica “Frida Sugar Art and Tapas bara”.

Želela bih da se zahvalim gradu na pomoći. Korona je značajno uticala na naše poslovanje i ova finansijska podrška nam mnogo znači. Aplicirali smo za nabavku rashladne komore, njena vrednost je 780.000 dinara, a odobreno nam je 288.000 dinara. Imamo 23 zaposlenih, a sa radom smo počeli pre četiri godine-navodi Olivera Petrov.

Sredstva su odobrena i ruskoselskoj firmi “Aki i Cecka” koja se bavi mašinskom obradom metala. Osnovana je pre sedam godina.

Radimo poljoprivrednu mehanizaciju, hangare… Novac ćemo iskoristiti za kupovinu CNC plazme za sečenje metala. Košta 670.000, a dobili smo 215.000 dinara od grada što je značajna pomoć -navodi Branislav Berbakov, vlasnik firme.

Na ovogodišnji konkurs stiglo je 16 prijava, od kojih je 13 ispunilo uslove konkurse, a 11 prihvatilo iznos ponuđenih sredstava od grada, napominje član Gradskog veća Saša Tanackov.

Maksimalan iznos koji je bilo moguće dobiti je 400.000 dinara, odnosno polovina vrednosti opreme ili mašine, dok je minimalan iznos bio 75.000 dinara. Za konkretne projekte, najmanje je odobreno 100.000 dinara, a najviše 288.000 dinara– kaže Tanackov.

Strategija razvoja grada ide u tom pravcu da pomaže malim preduzećima i Kikinđanima da razvijaju svoj posao, napominje gradonačelnik Nikola Lukač.

Ovo su mala, ali značajna bespovratna sredstva. Znače za opstanak njihovog poslovanja kao i za proširivanje proizvodnih planova. Verujem da će neko od njih i dodatno zaposliti nekog našeg sugrađanina. Uglavnom su sve to mladi ljudi koji žele da ostanu u Kikindi, istakao je Lukač i najavio da će naredne godine u gradskom budžetu za podršku razvoju preduzetništva biti opredeljeno više sredstava.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena