Yunet
 

Sport

Nema joj ravne: Novo zlato za Marijanu Bilić na Međunarodnom otvorenom prvenstvu Vojvodine u šahu

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 20. avgust 2021. •

Nema joj ravne: Novo zlato za Marijanu Bilić na Međunarodnom otvorenom  prvenstvu Vojvodine  u šahu

Marijana Bilić je u Kikindu donela još jedno veliko zlatno odličje, ovoga puta sa tradicionalnog Međunarodnog otvorenog prvenstva Vojvodine u šahu. Takmičenje u organizaciji Šahovskog saveza Vojvodine je okupilo preko 300 takmičara iz 20 zemalja, sa čak 3 različita kontinenta , iz Evrope, Azije i Amerike.

U kategoriji do 20 godina, a Marijanu do tog uzrasta dele još 3 godine, ona je uzela zlato.

-Nije bilo lako, imam par ozbiljnih konkurentkinja u kategoriji do 20 godina. Drago mi je što sam uspela da pobedim jer smo poslednji turnir imali još u maju. Tada, na tom Državnom prvenstvu bila sam prva u brzopoteznom, druga u ubrzanom i druga u redovnom šahu. Zbog korone su mere stroge, turniri otežani, a samim tim i mi šahisti ređe imamo priliku da odmerimo snage. Krajem godine očekuje me učešće na Vojvođanskom prvenstvu, skromno kaže Marijana.

Šahovski program je ove godine bio podeljen na A i B – OPEN turnir kao i na brzopotezno i ubrzano Međunarodno prvenstvo Vojvodine, a učešće su uzeli igrači sa raznim titulama – od kategornika i majstorskih kandidata do majstora FIDE, internacionalnih majstora i vrhunskih velemajstora. O veličini ovog tradicionalnog prvetsva govori podatak da je na njemu nastupao i dugogodišnji reprezentativac Turske Suat Atalik.

Marijanu trenira Dejan Nestorović iz Zemuna ali na takmičenjima nastupa za Kikindu.

„Velika šahovska nada Srbije“, „Šahovski vunderkind“, „Šahovski biser“, „Nova nada srpskog šaha“….sve su to naslovi novinskih članaka koji su o njoj izlazili još od nsedme godine. Isto je i danas, deset godina kasnije, kada se očekivanja od Marijane nisu umanjila. Ona to svojim pobedama i opravdava, a verujemo da njen najbolji period tek sledi.

Pre tri godine, Marijana, ali i njen brat Milanko, takođe mladi kikindski šahista sa brojnim priznanjima, prisustvovali su prijemu kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom Međunarodnog dana šaha. Predsednik Vučić je tom prilikom istakao da je Srbiji preko potrebno više šahista koji planiraju i predviđaju jer nas šah uči o životu brže nego bilo koja druga igra.

Na kraju treba dodati i to da su Marijana i Milanko Bilić, nosioci najvećih priznanja u kategoriji mladih kada je u pitanju kikindski šah.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena