Yunet
 

Turizam

“Dani ludaje” postali deo svetske asocijacije “Great Pumpkin Commonwealth”: Rezultati takmičara biće svetski priznati

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 9. jul 2022. •

“Dani ludaje” postali deo svetske asocijacije “Great Pumpkin Commonwealth”: Rezultati takmičara biće svetski priznati

Tradicionalna i najveća kikindska manifestacija “Dani ludaje” zvanično je učlanjena u svetsku asocijaciju “The Great Pumpin Commmonwealth” tako da će rezultati takmičara u kategoriji teških i dugačkih bundeva biti svetski priznati. Sedište GPC asocijacije je u SAD, a u Evropi ima svoj ogranak. Ovo je rezultat zajedničkih nastojanja Udruženja građana “Kikindska ludaja” i Turističke organizacije grada, napominje Nikola Krnić iz UG “Kikindska ludaja”.

-Prvo je bilo potrebno da se uplati taksa od 430 dolara, a novac je obezbeđen zahvaljujući gradskom konkursu za udruženja građana. Na tom konkursu odobrena su nam sredstva za projekat “Proizvodnja i prerada ludaje i promocija “Dana ludaje“, objašnjava Krnić.

Da se na kikindskim “Danima ludaje” sve odvija po pravilima, proveriće sudija svetske asocijacije koji će doći na predstojeću manifestaciju, kaže za TV Kikinda Jasmina Milankov, v.d. direktorica TO Kikinda.

-Oni imaju praksu da na svim merenjima prisustvuje neko od zvaničnih sudija. Ima ih šestoro. Doći će i pratiti našu manifestaciju, posebno zato što smo novi, da se uvere da sve ono što je obaveza svih članova, da ćemo se toga i pridržavati- ukazuje Jasmina Milankov.

Udruženje “Kikindska ludaja” osnovano je 2020. godine sa ciljem da popularize proizvodnju bundeve, podstakne proizvođače, radi na brendiranju kikindske ludaje i proizvoda od nje, kao i da poveže proizvođače i pomogne im u nastupu na tržištu,

-Pre desetak godina, uopšte nismo imali takmičare iz Kikinde na “Danima ludaje”, a u proteklih nekoliko godina imamo ih u obe kategorije. Nama najbliže takmičenje koje je već član GPC asocijacije je u Mozirju u Sloveniji gde je Goran Lazić postigao Ginisov rekord, dodaje Krnić.

Naredni “Dani ludaje” biće održani od 15 do 18 septembra. Pripreme uveliko traju, a biće i dodatnih podsticaja za najuspešnije takmičare.

-Ekskluzivna vest je da ćemo se potruditi da obezbedimo dodatna finansijska sredstva za one koji budu oborili dosadašnje rekorde. Najteža ludaja imala je 639,5 kg, a najduža 366 cm. Ako se pojavi proizvođač koji obori naše rekorde, mislim da ćemo iznaći finansijska sredstva da ta dodatna stimulacija bude 50 odsto od prve nagrade, najavljuje v. d. direktorica Turističke organizacije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena