Yunet
 

Turizam

,,Ulica starih zanata” prvi put u Kikindi

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 16. septembar 2022. •

,,Ulica starih zanata” prvi put u Kikindi

Kikinda je grad koji starim zanatima pridaje izuzetan značaj, a danas je ispred Gradske kuće prvi put otvorena “Ulica starih zanata”, u kojoj je preko 30 zanatlija izložilo unikatne predmete sa motivima bundeve.

https://www.youtube.com/watch?v=maJxR-njB3c

“Ulica starih zanata” ima za cilj oživljavanje i promociju zanata koji su nekada na ovim prostorima bili od izuzetnog značaja za stanovništvo, a čijoj revitalizaciji se danas poklanja velika pažnja. Sapuni,grnčarija, suveniri, zanatskoo pivo, samo su neki od proizvoda koje preko 30 zanatlija, u izložbeno-prodajnom prostoru ponudilo posetiocima “Dana ludaje”. Među njima je i Eržebet Kormanjoš iz Ruskog Sela koja se grnčarijskim zanatom bavi sedam godina i jedina je u Kikindi i okolini.

U sklopu porodičnog posla, Veljko ilkić iz Novog Miloševa sapundžijskim zanatom bavi se 3 godine, a već čitavu deceniju ima iskustva u tom poslu. Prirodnu kozmetiku, sapune, sveće, tvrde šampone I brojne druge proizvode dobija isključivo hladnim tehnološkim procesom u svojoj firmi “Balavander”, od reči banatski I lavanda, dosetio se ovaj novomiloševčanin.

Značaj “Ulice starih zanata” za očuvanje celokupne tradicije našeg kraja je velika, a njen početak ove godine imaće potporu u budućnosti, rekla je v.d. direktorke Turističke organizacije Kikinda, Jasmina Milankov.

Kikindske zanatlije baštine dugu tradiciju, a ovim tihim čuvarima starih zanata potrebna je podrška koje je prethodnih godina stizala od lokalne samouprave.

16. septembar 2022.godina, Miroslava Obadić

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena