Yunet
 

Zdravlje

Više tečnosti, pažnje prilikom kretanja i oprez od ujeda insekata, posebno pčela

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 3. avgust 2021. •

Više tečnosti, pažnje prilikom kretanja i oprez od ujeda insekata, posebno pčela

Zbog vremenskih oscilacija, izuzetno visokih temperatura, broj poziva ka Hitnoj pomoći kikindskog Doma Zdravlja, poslednjih dana je znatno povećan. Uglavnom se javljaju stariji sugrađani, koji najvećim delom i jesu hronični bolesnici, kaže dr Sanja Mitović.

– Sugrađani koji se javljaju najčešće kolabiraju, među njima je veliki broj dijabetičara. Javljaju se zbog preloma, recimo preloma kukova vrlo često. Poslednjih dana smo na dnevnom nivou imali i po dva preloma kuka. Uglavnom se to dešava kod starijih ljudi u domaćinstvima, a razlog je najčešće nepažnja, ne jedu, nisu hidrirani, kaže dr Mitović.

Za sve koji vreme provode na otvorenom, u prirodi, blizini vode, više pažnje neka obrate na insekte.

– Pre mesec dana bili su češći ujedi krpelja. Sada ih nema ali su prisutni ujedi pčela. Ima dosta alergisjkih reakcija i preporuka ljudima koji znaju da su osetljivi je da ponesu zaštitu. Važno je znati da možete da budete otporni na ujede pčela ceo život i da posle hiljaditog ujeda dobijete ozbiljnu reakciju i budete i životno ugroženi. Ove godine nisu nam se javljali sugrađani zbog ujeda stršljenja, dodaje dežurna lekarka Hitne pomoći.

U ovim, ne baš humanim uslovima, sa temperaturama i preko 38 stepeni, a na suncu i preko 40 stepeni, sparnim vremenom, pažnja je više nego neophodna. Preporuke dorkorke Mitović su sledeće:

– Hroničnim bolesnicima preporuka je da redovno koriste propisanu terapiju, redovno mere krvni pritisak, da ne izlaze u periodu od 10 do 18 sati uveče, da se hidriraju. Mlađi koji rade na otvorenom da se čuvaju sunčanice, da unose dovoljno tečnosti, da ne preskaču obroke i kod sebe imaju „Pressing“ ili nešto za zaštitu od alergijskih reakcija za prvu pomoć kod ujeda insekata, ističe doktorka Mitović.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena