Yunet
 

Zdravlje

Među školskom decom 166 obolelih od korone od početka nastavne godine

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 20. septembar 2021. •

Među školskom decom 166 obolelih od korone od početka nastavne godine

Prema uputstvima Ministarstva prosvete, sve srednje škole u Kikindi od danas prelaze na drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada što podrazumeva kombinovanu nastavu. Za sada još uvek nemamo škole koja su prešle na treći model rada, odnosno online nastavu. Od početka školske godine od Covida je obolelo čak 166 dece školskog uzrasta.

Zbog sve ozbiljnije epidemiološle situacije, među 45 lokalnih samouprava u Srbiji u kojima srednje škole od danas prelaze na kombinovanu nastavu su i sve četiri kikindske srednje škole. To znači da se u srednjim školama obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, pri čemu su odeljenja podeljena u grupe. Tu odluku je doneo Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola. Ako govorimo o semafor modelu, aktuelna situacija pokazuje da su srednjoškolci Kikinde u žutom, a kada su u pitanju osnovne škole I dalje je na snazi zeleni režim rada. U njima se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama. Kako saznajemo u Zavodu za javno zdravlje Kikinda, trenutno po jedno odeljenje u osnovnim školama “Žarko Zrenjanin”, “Vuk Karadžić”, “Jovan Popović” i “Sveti Sava” ne pohađa nastavu na period od deset dana. Direktor Arhiva direktora škola i direktor OŠ “Žarko Zrenjanin” Tihomir Farkaš ističe da škole ulažu sve napore da deca i nastavni kadar u tim ustanovama budu bezbedni i da za sada nema većih problema.

Ministarstvo prosvete svake nedelje šalje dopis koje škole će po kom modelu raditi naredne nedelje.

Od početka školske godine, dakle za proteklih svega 20 dana, među školskom populacijom u Kikindi od Covida je obolelo čak 166 dece. Nešto je veći broj obolelih među srenjoškolcima gde je evidentirano njih 93, dok je kod ukupno 73 đaka osnovnih škola u Kikindi i selima grada, potvrđeno prisustvo korona virusa.

Ovo je treća školska godina u koju se uvukla epidemija korona virusa. Već druga generacija đaka ne zna kako izgleda normalan odlazak na nastavu, bez maski i ograničenja. Posledice po znanje neće izostati jer su časovi mahom bili skraćeni, a obim gradiva isti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena