Yunet
 

Zdravlje

Raste broj hospitalizovane dece zbog upale pluća izazvane korona virusom

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 18. januar 2022. •

Raste broj hospitalizovane dece zbog upale pluća izazvane korona virusom

Kako i u ambulantama Doma zdravlja, tako i u kikindskoj bolnici raste broj hospitalizovanih, ali ne progresivno.

Ono što jeste evidentno je da je hospitalizovano više dece nego što je do sada bio slučaj. Na pedijatriji se zbog upale pluća izazvanoj Covidom trenutno leči troje dece, dok je na infektivnom odeljenju 12 pacijenata.

Nisu ohrabrujuće vesti, kako u Domu zdravlja, preslikano i na kikindsku bolnicu. Sve je veći broj hospitalizovanih, mahom starije životne dobi sa pridruženim bolestima, ali sve češće dolazi i do hospitalizacije dece.

– U našoj bolnici hospitalizovano je 12 pacijenata na infektivnom odeljenju, nemamo pacijenata na respiratoru, nemamo pacijenata u intenzivnoj nezi, a imamo troje dece koja su na odeljenju Covid pedijatrije i koja su stabilnog zdravstvenog stanja. Nisu na kiseoničnoj terapiji ali imaju upalu pluća koja zahteva bolničko lečenje. Što se tiče povećanog broja obolele dece, mislim da u ovom krugu to sad tako ide a videćemo za dalje, ističe anesteziolog, dr Vladimir Prunić, pomoćnik direktora Opšte Bolnice Kikinda.

Kako se virus menja i dovodi do težih slika kod mlađe populacije, tako je primetno da dolazi do češćeg obolevanja vakcinisanih.

U ovom krugu imamo i više vakcinisanih pacijenata ali i dalje je preporuka i apel za sve građane da se vakcinišu jer svi vakcinisani imaju blažu kliničku sliku, dodaje dr Prunić.

Broj pregleda koji se obave u bolničkoj Covid ambulanti još uvek je na nivou prethodnih pikova epidemije.

– U febrilnoj ambulatni Opšte bolnice za poslenja 24 sata pregledan je 31 pacijent i od tog broja dvoje je zadržano na bolničkom lečenju. Za sada se primaju pacijenti koji imaju upalu pluća i kojima je potrebna kiseonična terapija ili su zbog komorbiditeta lošeg zdravstvenog stanja. Većina pacijenata se žali na povišenu temperaturu, bol u grlu, povišenu temperaturu ali su to lakše kliničke slike, objašnjava naš sagovornik.

Iako i bolnička febrilna ambulanta radi 24 sata, pogotovo za hitna stanja, pacijenti bi prvo trebalo da se obrate febrilnim ambulantama Doma zdravlja.

Tokom prethodna 24 sata preminuo je stariji muškarac oboleo od Covida sa komorbiditetima. U poređenju sa situacijom u oktobru prošle godine, situacija u Bolnici je sada znatno bolja. Tada, pre tri meseca, na stacionarnom lečenju zbog korone bilo je 36 pacijenata, a u prvoj nedelji oktorba preminulo je više od 10 pacijenata.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena