Yunet
 

Zdravlje

Kad od korone obole tri pedijatra zaposlena u Dečijem dispanzeru, znamo šta to znači za ceo grad

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 20. januar 2022. •

Kad od korone obole tri pedijatra zaposlena u Dečijem dispanzeru, znamo šta to znači za ceo grad

Crvena zona dečije febrilne ambulante Doma zdravlja je pred kolapsom. Sve je veći problem nedostatak lekara u kikindskom dečijem dispanzeru i sve je više obolelih među zdravstenim radnicima i to u trenutku kada je i broj obolelih od kovida u porastu, ali i od gripa i drugih infekcija.

Da sve više dece oboleva od Covida 19 pokazuju podaci Ferbilne ambulante u Dečijem dispanzeru. Naime, za poslednjih 9 dana od 210 urađenih testova 99 je pozitivnih, a još se čekaju rezultati nekoliko PCR testova, tako da se može govoriti o tome da je svako drugo testirano dete pozitivno. Ako se gleda ukupan broj pregleda u crvenoj zoni u istom periodu, svaki sedmi pacijent je pozitivan.

– Trenutno u dečijoj febrilnoj ambulanti radimo sve uzraste. Pošto nemamo lekare, jedan lekar radi i predškolsku i školsku decu. Dosta je opterećena ambulanta, imamo sve više pozitivnih na SARS-CoV-2, i uglavnom je zastupljen kod školaraca, i osnovaca i srednjoškolaca, možda više dominira u srednjim školama ali ima i manje dece koja obolevaju. Klinička slika je lakša nego što je bila u prethodnom talasu i očigledno je da se ovaj novi soj Omikron koji je zastupljen u Srbiji i ovde mnogo lakše širi ali je klinička slika lakša. Sem što imamo kovid mi imamo još jako puno infektivnih agenasa. Krenuo je i sezonski grip, izolovan je virus AH3, tako da imamo početak epidemije sezonskog grip, imamo i drugih uzročnika bakterijskih i virusnih, imamo dosta dece koja su obolela od zapalenja pluća nevezano za Covid infekciju. Još se proteže ona mini epidemija koksaki virusa, krenula je i varičela sporadično, enteroviroze su nam još uvek prisutne, više nema sezonske patologije, sve nam je izmešano, objašnjava pedijatar Spomenka Kovljenić, lekar Dečijeg dispanzera Doma zdravlja Kikinda.

Dugogodišnji problem nedostatka pedijatara u dečijem dispanzeru sada je toliko izražen da se slobodno može okarakterisati kao prekolapsno stanje.

Snalazimo se tako kako se snalazimo. Naš problem je nedostatak kadra. Trenutno su tri koleginice na bolovanju ali kad se jedna vrati druga ode. Sve tri su kovid pozitivne. Zelena zona nam je jako opterećena jer na nas vrši pritisak Predškolske ustanove zbog potvrda pre povratka u vrtić. Haotično je i ovde i tamo, gde god se okrenete gužve su. Dešava se da ljudi čekaju po nekoliko sati, ali mi smo tu nemoćni. Nas nema. Pokrivamo crvenu, zelenu zonu, savetovalište za bebe, ultrazvuk kukova, predškolsku i školsku decu i sve pada uglavnom na dva lekara u smeni, iskrena je dr Kovljenić.

Nije lako čekati sa bolesnim detetom u redu, ni za dete ni za roditelje, ali je situacija takva da lekari i uopšte medicinski radnici zaposleni u dečijem dispanzeru daju svoj maksimum i to se mora poštovati. I oni obolevaju od kovida ali je veći problem evidentatn nedostatak pedijatara, dakle prosto rečeno: nema drugih osim njih koji mogu da rade ovaj posao. Problem sa malim brojem pedijatara ne posatoji samo kod nas već u celoj zemlji i traje već duže vreme, a u nekim gradovima ne jednom događalo se da osvanu obaveštenja da lekari primaju samo hitna stanja. Kod nas na sreću, zahvaljujući upravo zaposlenima u ovoj insitutciji to se nije i nadamo se neće dogoditi.

– Neki su se roditelji žalili kako se sestre ne javljaju na telefon. Za tri dana je bilo 460 telefonskih poziva na koje su sestre odgovorile. Ove sestre rade, i mi lekari radimo i ne možemo u svakom slučaju da podignemo slušalicu i odgovorimo na bezbroj pitanja koja nam se postavljaju. Ja molim roditelje da imaju strpljenja i razumevanja za zdravstvene radnike zbog situacije u kojoj se nalaze. Nama je zaista jako teško i svi smo jako umorni, trudimo se da budemo ljubazni prema svima i da obavimo svoj posao savesno i da se ne provuče neka stručna greška a za to treba znate imati odgovarajuće uslove koje mi trenutno nemamo, zaključuje pedijatar dr Kovljenić.

Kada govorimo o Covid pozitivnoj deci, sreća je da oboleli imaju blaže kliničke slike te je i njihova hospitalizacija retka.

Trenutno je troje Covid pozitivne dece hospitalizovano, svi su stabilnog stanja, niko nije na kiseoniku, imaju adekvatnu terapiju, leče se hospitalno, zato što su manja deca. Klinička slika je blaga temperatura, glavobolja, bol u ždrelu, kašljucanje. U ovom talasu nemamo toliko upala pluća izazvanih SARS-CoV-2. Imamo više upala pluća uzrokovanih recimo pneumokokom, nekim drugim virusima, kaže doktorka Kovljenić.

U ovoj ambulanti, dakle u crvenoj zoni, u peridou od 10.do 19.januara pregledano je čak 735 dece, ili u proseku 82 dnevno. Izuzetan pritisak u zelenoj zoni potrvđuje podatak od 1164 pregleda u istom periodu ili 130 dnevno.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad