Yunet
 

Zdravlje

Flurona u Kikindi otkrivena mapiranim uzorkovanjem pacijenata koji su se javljali u Covid ambulantu

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 25. januar 2022. •

Flurona u Kikindi otkrivena mapiranim uzorkovanjem pacijenata koji su se javljali u Covid ambulantu

Zavod za javno zdravlje Kikinda oglasio se povodom prvog slučaja Flurone u Srbiji koji je otkriven u Kikindi, odnosno ujedno zaražavanja sezonskim gripom i virusom korona.

Epidemiološku situaciju ocenjuju kao nepovoljnu jer broj obolelih i dalje ide uzlaznim tokom. Danas je do podneva već evidentirano 29 dece obolelih od korone, ističu u ZZJZ Kikinda.

U ZZJZ Kikinda ističu da je donekle bilo očekivano da se u Kikindi pojavi prvi slučaj flurone, istovremene zaraze korona virusom i sezonskim gripom jer je već nakon Nove godine u našem gradu registrovana cirkulacija virusa gripa AH3.

Epidemiolog dr Tatjana Pecarski, inače načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje trenutnu epidemiološku situaciju ocenjuje kao izrazito nepovoljnu jer i dalje broj obolelih ide uzlaznom putanjom.

Zbog velikog broja obolelih, stiče se utisak da omikron ne zaobolazi ni vakcinisane, niti one koji su već preležali koronu u prethodnom periodu. Vakcinacija stagnira. U Kikindi je drugom dozom vakcinisano oko 26.500 osoba, a tri doze je primilo 17.500 sugrađana.U Kikindi je trenutno oko 800 aktivnih slučajeva virusa korona.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad