Yunet
 

Zdravlje

U bolnici situacija stabilna, lečenje obolelih dugo traje jer se mahom radi o starijim hroničnim bolesnicima

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 26. februar 2022. •

U bolnici situacija stabilna, lečenje obolelih dugo traje jer se mahom radi o starijim hroničnim bolesnicima

U kikindskoj bolnici, kada je situacija sa Covidom u pitanju stanje je nepromenjeno u odnosu na prošlu nedelju. U ponedeljak su počele da se obavljaju i elektivne operacije, ali zbog manjka hirurga urade se dve do tri dnevno. Iz bolnice apeluju na građane da razumeju situaciju nastalu usled manjka lekarskog kadra.

Kako u celoj Srbiji, tako i u Kikindi, epidemiološka situacija je krenula ka boljem. U bonici je stabilna situacija.

– U protekla 24 časa bilo je 17 pregleda u febrilnoj ambulanti, što se tiče hispitalizovanih pacijenata imamo 27 bolesnika na infektivnom odeljenju, to su mahom sugrađani starije životne dobi i većina ima obostranu upalu pluća i na kiseoničnoj je terapiji. U intenzivnoj nezi, od pre sva dana imamo pacijenta na respiratoru, čovek od preko 70 godina, sa pridruženim komorbiditetima I zahtevao je respirator. Na pedijatriji imamo jedno odojče i ono je stabilnog zdravstvenog stanja kaže dr anesteziolog Vladimir Prunić, pomoćnik direktorice Opšte bolnice Kikinda.

Iako je delta soj i dalje prisutan, kod obolelih sudeći po simptomima preovladava omikron soj. Doktor Prunić ističe da ne sme da bude opuštanja jer kod hroničnih bolesnika ni omikron nije bezazlen.

– Mi ne radimo tipizaciju virusa ali u odnosu na kliničku sliku, curenje nosa, bolovi u grlu, kašalj, prepostavka je da se radi o Omikronu. Moram da napomenem da i Omirkon kod nevakcinisanih pacijenata izaziva težu kliničku sliku, jasan je dr Prunić.

Poslednjih mesec dana broj hospitalizovanih nije se veliko menjao jer lečenje ovih bolesnika dugo traje.

– Kod nas na infektivnom odeljenju leže stariji pacijenti, većina je preko 80 godina i svi imaju hronične bolesti, hipertenziju, šećernu bolest, maligne bolesti i onda samim tim i upala pluća zahteva duže lečenje, širu antibiotsku terapiju, tako da nije retkost da naši pacijenti leže i duže od mesec dana u bolnici, objašnjava dr Prunić.

Hirurške operacije su kako je i najavljeno otpočele u ponedeljak, ali ih kadrovski problem usporava.

– Dva hirurga su napustila opštu bolnicu Kikinda, tako da raspolažemo sa tri hirurga, tri specijalizanta koja takođe pokrivaju dežurstva na hirurškom odeljenju I jednog hirurga u radnom odnosu iz penzije. Tako da u suštini, teška je situacija, sad pacijenti imaju pritisak na ta tri hirurga, naravno da svi žele da dođu da se operišu, da iskoriste priliku dok traje elektivni program, ali iz drugih razloga to je usporeno, zaključuje dr Prunić.

Režim rada elektivnih operacija podrazumeva 2 do 3 operacije dnevno. Ipak ovaj smanjeni obim intervencija svakako nije zanemarljiv u osnodiu na dugi period kada se operacije nisu obavljale.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena