Yunet
 

Zdravlje

Rak grlića materice možemo sprečiti

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 26. januar 2023. •

Rak grlića materice možemo sprečiti

Evropska nedelja raka grlića materice obeležava se od 23. do 29. januara kako bi se podigla svest žena o ovoj bolesti. Cilj kampanje je da počnu da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, kao i da koriste dostupne mere primarne i sekundarne prevencije. Ovogodišnji slogan je „Rak grlića materice, rak koji možemo sprečiti”. Rak grlića materice jedan je od vodećih uzoraka obolevanja i umiranja žena u našoj zemlji, istakla je ginekolog dr Branislava Davidović, načelnica Ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice.

Naša zemlja je na petom mestu u svetu po stopi obolevanja i umiranja od ove bolesti. Simptomi koji upozoravaju su krvarenje tokom ili nakon seksualnog odnosa, produžena menstrualna i krvarenja između dve menstruacije, krvarenje u post menopauzi, dugotrajne infekcije vagine i vaginalani sekreti koji ne prolaze uz postojeću terapiju, bolovi u krstima, u nozi, otocinje nogu.

Nosilac kampanje je Evropska asocijacija za rak grlića materice, a naša zemlja je od samog početka uključena u obeležavanje ove značajne nedelje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena