Yunet
 

Zdravlje

Modernizacijom Bolnice podjednako zadovoljni i zaposleni i sugrađani

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 13. jun 2024. •

Modernizacijom Bolnice podjednako zadovoljni i zaposleni i sugrađani

Otvaranjem rekonstruisane zgrade Opšte Bolnice u kojoj se nalaze Fizijatrija, Transfuziologija, Patologija i Psihijatrija, Kikinda je dobila moderan zdravstveni centar koji zadovoljava sve potrebe svojih građana. Rekonstrukcija ove zgrade označila je značajan korak napred u poboljšanju zdravstvene usluge za sve sugrađane. Urađena je temeljna obnova, od temlja do krova a novootvorene službe sada pružaju bolje uslove za rad medicinskog osoblja i kvalitetniju negu pacijenata.

-„ Najviše to važi za doktore, sestre i pacijente, odeljenje je sada u odnosu kao je bilo, ja sam i ranije dolazio pošto sam lomio nogu na tri mesta mesec dana, još kod pokojnog doktora Paškoga, tako da je sada sve okej, a osoblje je izvanredno,” rekao nam je jedan od sugrađana.

Uz podršku grada i pokrajine ovaj deo Bolnice opremljen je i sa novom medicinskom aparaturom – 23 medicinska uređaja, 17 bolesničkih setova, stigao je novi nameštaj i računarska oprema. Na odeljenje Fizijatrije novina su aparati za za tekar uz fokvejv terapiju i laser visoke snage, novi kreveti i trake za vežbanje.

-„ Lično, veoma sam zadovoljna kao i kolektiv sa kojim radim, terapeti, medicinske sestre…a i pacijenti koji svakodnevno izražavaju svoje zadovoljstvo kada uđu u nove adaptirane prostorije. Radi se o hroničnim pacijentima koji znaju kako je to ranije izgledalo i sad kada dođu u posetu prezadovoljni su,” istakla je dr Persa Simić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Odeljenje Tranfuziologije bogatije je za centrifuge, namenski frižider za krv i reagense i na taj način stekla mogućnost da postane banka krvi. Velika ulaganja su i na Odeljenju Patologije.

-„ Što se tiče opreme dobili smo kompletnu opremu za patohistološku laboratoriju, procesor za fiksaciju tkiva, aparat za kalupljenje tkiva, digestor koji je neophodan za podelu tkiva i rad sa opasnim, zapaljivim hemikalijama, ormare za čuvanje hemikalija i otpada, komoru za čuvanje pokojnika i hidraulična kolica pa smo u mogućnosti da radimo bržu i efikasniju dijagnostiku pacijenata. Poboljšani smo i što se tiče prostora i opreme, sada smo bukvalno dobili sve po standarima jedne Bolnice. Mi čak nismo imali ni komoru, ta komora nije bila kupljena, nego impovizovana, napravljena sa dva kompresora i obično kada su nam dolazili iz akreditacije zahtevano je da imamo određenu opremu i standarde rada. Tri godine nisu rađene obdukcije, radio nam je Klinički centar Vojvodine, sa novom opremom, počeli smo i mi. To su kliničke obdukcije, doktora Bosiljka će dolaziti popodne i vikendom da radi pa samim tim vratili smo se na staro i počinjemo d aradimo sve ono što smo do sada radili, ” objasnila nam je Spomenka Ilić viša mediicnska sestra Službe za patologiju OB Kikinda.

U prvoj fazi radova izdvojeno je više od 486 miliona dinara, rok za završetak rekonstrukcije Dermatologije, Palijative i Pedijatrije je 22. jul. Druga faza radova koja bi po planu trebalo da započne naredne godine obuhvata rekonstrukciju novog dela Bolnice – izgradnju poliklinike, Upravne zgrade i Infektivnog odeljenja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena