Društvo

Nakon 70 godina obnovljen spomenik Crvenoarmejcima na Tiskom keju

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 24. septembar 2021. • 12:02 •

Nakon 70 godina obnovljen spomenik Crvenoarmejcima na Tiskom keju Spomenik Crvenoarmejcima na Tiskom keju u Novom Bečeju

Uoči obeležavanja još jedne godišnjice od oslobađanja Novog Bečeja u Drugom svetskom ratu od okupatorskih snaga 4. oktobra, spomenik podignut u spomen Crvenoarmejaca na Tiskom keju koji su 1944. godine dali svoje živote za slobodu meštana Novog Bečeja, postavljanjem novih ploča sa imenima stradalih vojnika obnovljen je i vraćen u svoje originalno stanje nakon 70 godina. Monumentalni spomenik od crnog mermera visine 5 metara nepoznatog autora podignut je 1946. godine, a pored imena stradalih vojnika ponovo nosi i natpis: „Poginulim borcima Crvene armije, podigao narod Novog Bečeja“.

Ideja da se spomenik vrati u prvobitno stanje postoji dugi niz godina, ističe predsednik novobečejskog Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vološinov“, Željko Perić.

Osamdesetih godina pošlog veka prilikom rekonstrukcije nasipa spomenik je sa prvobitnog mesta pomeren, a ono čega mnogi nisu svesni jeste da je on i grobnica, odnosno mesto na kom počivaju posmrtni ostaci pomenutih vojnika, naglašava Perić i dodaje da Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Vološinov“ ima i raznih drugih ideja koje će pokušati da realizuje u narednom periodu.

Obnovu spomenika na Tiskom keju finansirala je opština Novi Bečej, a njegovo otvaranje biće upriličeno 4. oktobra, kada će u Domu kulture opštine Novi Bečej biti organizovan i prigodan program, najavljuje Perić.

Više saznajte u video prilogu!

Preporučujemo još …


Obaveštenje za penzionere

Društvo

TV Novi Bečej

U Srbiji sutra neradan dan

Društvo

TV Novi Bečej

Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad