instagram
 
instagram

Društvo

Video prezentacija o kulturi i tradiciji Roma

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 28. septembar 2021. • 15:45 •

Video prezentacija o kulturi i tradiciji Roma

U dvorištu Narodne biblioteke u Novom Bečeju održana je video prezentacija na temu romske kulture i tradicije, uz prigodan muzički program. Video prezentacija obuhvatila je istoriju romske kulture podeljenu na period pre i posle egzodusa iz Indije, a pripremili su je Romana Popov i Dejan Jovanović.

Realizacija projekta je trebala da se održi povodom Svetskog dana Roma (8. aprila), ali je zbog pandemije, pomerena i sprovedena, od 1. do 30. septembra, objasnila je Marina Gligorijević, koordinatorka projekta Udruženja građana „Pokret Roma“ Novi Bečej: Pod pokroviteljstvom opštine Novi Bečej i Autonomne Pokrajine Vojvodine okupili smo se u Narodnoj biblioteci kako bismo realizovali ovaj program i lokalnoj zajednici i stanovništvu pokazali kulturu i tradiciju Roma, da bismo razvili veću svest o značaju Roma u lokalnoj zajednici. Želja je da ovim projektom Rome uključimo u aktivnu zajednicu putem obrazovanja i zapošljavanja, jer se tim kroz godine i njihov standard podiže, a pomerena je i granica ranih brakova.

Tokom septembra održavana su različita predavanja o romskoj kulturi i tradiciji, kao i njihovoj folkloristici, a projekat je pored lokalne samouprave podržao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice: Ovo je jedan mali segment onoga što se realizuje, ali ono što bih htela da napomenem kada je u pitanju opština Novi Bečej, da je usvojen novi akcioni plan za Rome za period do 2025. godine. Obuhvaćeni su svi segmenti koji su vezani za unepređenje položaja Roma na nivou Repubike i strategije koja je takođe usvojena. Već su se organizovale mnoge aktivnosti, pre svega kada je u pitanju obrazovanje. Pomenutim programom predstavljena je romska kultura i tradicija, nama kao romskoj nacionalnoj zajednici to jeste važno. Tu su o naša romska deca u tradicionalnoj nošnji, zatim Romi koji se bave muzikom i sve to jeste jedan nivo tradicije i bogate romske kulture, istakla je Jelena Jovanović, poslanica Skupštine AP Vojvodine.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Novi Bečej – život, ljudi, događaji”, koji je  sufinansiran sredstvima opštine Novi Bečej. Njegov sadržaj ne odražava nužno zvaničan stav sufinansijera.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena