instagram
 
instagram

Društvo

Realizovan projekat „Most prijateljstva"

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 5. oktobar 2021. • 13:13 •

Realizovan projekat „Most prijateljstva

U okviru Dečije nedelje u prostorijama Stare vranjevačke opštine, Udruženje građana „Samopouzdanje“ iz Novog Bečeja realizovalo je trodnevni projekat za učenike novobečejskih OŠ „Miloje Čiplić“ i „Josif Marinković“, koji nosi naziv „Most prijateljstva“ i podržan je od lokalne samouprave, a namenjen prvenstveno deci sa smetnjama u razvoju , objasnio je predsednik udruženja, Dragan Čiča: To su deca koja se, u principu, ne znaju, ali nama i jeste cilj da radimo na tome da se oni socijalizuju, a naročito u ovoj situaciji kada su oni na neki način malo i uskraćeni u odnosu na, da tako kažem, zdravu decu. Drugi učenici imaju priliku da pohađaju onlajn nastavu dok za decu sa smetnjama u razvoju takav vid nastave ne postoji. Oni, takođe, slabije koriste internet i društvene mreže, pa su samim tim uskraćena i za neka nova poznanstva i socijalizaciju, a oni si sada u tom momentu, kako fizičkog, tako i psiihčkog razvoja, zato je jako važno da im mi pomognemo u tome da da se oni što više socijalizuju.

Projekat obuhvata i korisnike usluge ličnog pratioca deteta sa posebnim potrebama kao osnovne delatnosti ovog udruženja, a sprovode ga pedagog Stefan Kišmarton i defektolog Ivana Avramov koji su ujedno i članovi udruženja: Mi smo osmislili da sa decom radimo ono što je za njih najvažnije i ono što im najviše nedostaje, a to su komunikacija, osvrt na emocije i generalno lepo ponašanje. Podsetnika o tome nikad dosta i zato smo se bazirali na to, ali kroz neke lepe aktivnosti i na drugačiji način kako bismo ih podsetili na lepo šonašanje, ali i na ono što nije lepo. Osvrtali smo se na njihova iskustva, kako su se oni osećali tokom nekih razgovora, kako misle da se neko drugi oseća kada viču na nekoga ili neko viče na njih, a pogledali smo i film na tu temu. U njemu smo obratili pažnju na to kako se ponaša dečak koji viče, a kako se smanjuje onaj na koga se viče, navodi Avramova.

Kako dodaje, akcenat je na kvalitetu, a ne na kvantitetu, pa su i radionice osmišljene tako da budu i zabavnog i edukativnog karaktera: Sva tri dana smo ponavljali i pravili panoe koje su mogli da ponesu kako bi u svojim učionicama imali podsetnik i nadam se da će im to ostati u sećanju.

Pravili smo semafor i lepo se proveli. Malo smo se i igrali, đuskali i takmičili se ko će pre da sedne na stolicu. Učio sam baš puno i matematiku, srpski i engleski i voleo bih da ponovo dođemo, zadovoljan je Đerđ Dementi, učenik 6. razreda OŠ „Miloje Čiplić“.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Novobečejska svakodnevica”, koji je  sufinansiran sredstvima opštine Novi Bečej

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Novobečejske vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad