instagram
 
instagram

Društvo

Obeležena 270-ta godišnjica postojanja mesta

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 26. oktobar 2021. • 15:33 •

Obeležena 270-ta godišnjica postojanja mesta Predstavljanje izdanja Milinka Arsenova u Žitnom magacinu u Novom Miloševu

U Novom Miloševu je krajem oktobra obeleženo 270 godina trajanja Karlova, nekadašnje Plevne, odnosno Dragutinova, kako se još nazivalo ovo mesto, a posle Drugog svetskog rata, uz Beodru, sastavni deo Novog Miloševa. Za nastanak Karlova važna je 1751. godina kada dolazi do ukidanja Potisko-pomoriške granice, piše u maloj publikaciji „Plevna - Karlovo - Dragutinovo - 270 godina trajanja“ koju je priredio Milinko Arsenov, koji zatim pojašnjava ovaj jubilej: Taj datum, 1751-2021. i period od 270 godina, vezani su za više naselja, između ostalog i za Vranjevo, Melence, Taraš, Kumane, Bašaid, Kikindu, Krstur, Mokrin i Jozepovo, današnji deo Novog Kneževca. Ideja da se ovaj jubilej obeleži potekla je pre dva meseca, kada su nam za oko zapale te dve godine, odnosno da je 2021. jubilarna godina i da bi valjalo da je obeležimo na pristojan način.

Arsenov se kratko osvrnuo i na knjižicu koju je priredio: Neću reći da je to letopis, to je možda malo grublja reč, već knjižica u okviru koje sam uspeo da u dvadesetak stranica uklopim fotografije i tekst. Da prikažem taj period od oko 200 godina, sve do kraja Drugog svetskog rata. Napisao sam ono što se dešavalo, zašto smo došli ovde, kako se živelo, kako se gradila crkva, o obrazovanju i kulturi. Sve to sam predstavio za naša buduća pokoljenja da imaju mali, sažeti pregled istorijata. Ko poželi da se bavi više naukom, naveo sam i određenu bibliografiju. Toga ima zaista mnogo, pa ko želi neka istražuje. Ova knjiižica je, dakle, samo usmerenje šta se to dešavalo u selu Plevna - Karlovo - Dragutinovo.
Program obeležavanja jubileja počeo je parastosom za umrle i molebanom za žive na mestu nekadašnje crkve u Plevni, a tokom dva dana, nastavljen je u miloševačkom Žitnom magacinu, gde je pored predstavljanja izdanja koje je priredio Milinko Arsenov održano i nekoliko predavanja na teme iz istorije ovog podneblja.

Prema rečima predsednika Saveta MZ, Grujice Rođenkova, izuzetno je važno sećati se istorije, naročito lokalne: Naselje je dobilo ime po ocu Marije Terezije iako meštanima to tada nije bilo pravo. Pre toga se mesto zvalo Plevna i taj deo i danas tako zovemo u Novom Miloševu. Kada su Srbi graničari počeli da naseljavaju ove krajeve, upravo na tom mestu su napravili prvu crkvicu gde i dan danas stoji krst u jednom malom dvorištu gde verujem da će ostati još dugo, dugo godina, da podseća na prve meštane. Obeležavanje jubileja 270 godina Karlova je samo jedan od datuma koju su zaboravljeni, ali koje treba polako vratiti i u budućnosti obeležavati, zaključio je Grujica Rođenkov.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Novobečejska svakodnevica”, koji je  sufinansiran sredstvima opštine Novi Bečej

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena