Društvo

Obeleženo 270 godina postojanja Karlova

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 26. oktobar 2021. • 15:33 •

Obeleženo 270 godina postojanja Karlova Predstavljanje izdanja Milinka Arsenova u Žitnom magacinu u Novom Miloševu

U Novom Miloševu je nedavno obeleženo 270 godina trajanja Karlova, nekadašnje Plevne, odnosno Dragutinova, kako se još nazivalo ovo nekada zasebno mesto, a posle Drugog svetskog rata, uz Beodru, sastavni je deo Novog Miloševa. Za nastanak Karlova važna je 1751. godina kada dolazi do ukidanja Potisko-pomoriške granice, piše u izdanju „Plevna - Karlovo - Dragutinovo - 270 godina trajanja“ koje je priredio Milinko Arsenov povodom programa obeležavanja pomenutog jubileja.

„Taj datum, dakle, 1751-2021. godina, 270 godina, vezani su za više naselja, između ostalog i za Vranjevo, Melence, Taraš, Kumane, Bašaid, Kikindu, Krstur, Mokrin i Jozepovo, današnji deo Novog Kneževca. Ideja je potekla od pre dva meseca kada su nam u glavi sinule te dve godine, odnosno jubilarna godina i da bi valjalo da je obeležimo na pristojan način, da se setimo šta se sve dešavalo za ta skoro tri veka. Tako smo krenuli u realizaciju tog dvodnevnog obeležavanja“, istakao je Arsenov.

Program obeležavanja jubileja počeo je parastosom za umrle i molebanom za žive na mestu nekadašnje crkve u Plevni, a tokom dva dana, nastavljen je u miloševačkom Žitnom magacinu, gde je pored predstavljanja izdanja koje je priredio Arsenov održano i nekoliko predavanja na teme iz istorije ovog podneblja.

Prema rečima predsednika Saveta MZ Novo Miloševo, Grujice Rođenkova, izuzetno je važno sećati se istorije, naročito lokalne: „Naselje je dobilo ime po ocu Marije Terezije iako meštanima tog momenta to nije bilo pravo. Pre toga mesto se zvalo Plevna i taj deo i danas tako zovemo u Novom Miloševu. Kada su Srbi graničari počeli da naseljavaju ove krajeve, upravo na tom mestu su napravili prvu crkvicu gde i dan danas stoji krst u jednom malo dvorištu gde verujem da će ostati još dugo, dugo godina, da podseća na prve meštane koji su došli.“

Obeležavanje jubileja 270 godina Karlova je samo jedan od datuma koju su pomalo zaboravljeni, ali koje treba polako vratiti na pravi put, zaključio je Rođenkov.

Više saznajte u video prilogu!

Preporučujemo još …


Obaveštenje za penzionere

Društvo

TV Novi Bečej

U Srbiji sutra neradan dan

Društvo

TV Novi Bečej

Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad