instagram
 
instagram

Društvo

Obuka nastavnika o pristupu deci sa autizmom

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 18. novembar 2021. • 13:14 •

Obuka nastavnika o pristupu deci sa autizmom

U Srednjoj školi Novi Bečej sprovedena je obuka nastavnika u okviru projekta „Praktični pristupi deci sa autizmom i ADHD-om“ odobrenog od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, objasnila je direktorka ove obrazovne ustanove, Anita Bojić Perkin: S obzirom da se radi o izuzetno važnoj temi na koju često mi nastavnici i stručni saradnici nemamo prave odgovore, obuka je realizovana za nastavnike Srednje škole i Osnovnih škola „Josif Marinković“ i „Miloje Čiplić“. Potrebe su uvek prisutne i permanentno se obučavamo, ali nikada nije previše znanja i veština iz ove oblasti. 

Program stručnog usavršavanja za ovu oblast traje od 2008. godine i do sada je sproveden kroz više od 200 seminara. Reč je o obuci akreditovanoj u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije čiji je autor i realizator Jelena Panić, diplomirani defektolog-rehabilitator somatoped: Konkretna tema jeste praktični pristup, dakle, kako pristupiti deci sa autizmom i kako pristupiti deci sa ADHD-om, ali i kako im pomoći da što lakše funkcionišu u okviru obrazovnog sistema, kao i u svakodnevnom životu. Naravno, cilj je i da pomognemo nastavnicima jer je Zakon o inkluziji od 2009. godine u Srbiji aktuelan, odnosno, stupio je na snagu i obuhvatio je sve osnovne i srednje škole na teritoriji cele Republike Srbije. Velika je potražnja škola za obukama ovakvog tipa jer učitelji, nastavnici i stručni saradnici nisu imali kontakte do sada sa decom sa posebnim potrebama i sa decom sa poteškoćama u učenju i na ovaj način se stručno usavršavaju i uspevaju da reše problematiku koja se svakodnevno dešava u obrazovnom procesu unutar njihovih ustanova.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Novi Bečej – život, ljudi, događaji”, koji je  sufinansiran sredstvima opštine Novi Bečej. Njegov sadržaj ne odražava nužno zvaničan stav sufinansijera.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena